Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Ce înseamnă semnele și pictogramele de pe tapete

Simbolurile de pe tapete nu trebuie trecute cu vederea. Vă informează despre cele mai importante proprietăți ale tapetului sau despre procedura de lipire și îndepărtare a acestora. Veniți și familiarizați-vă cu pictogramele de bază pe care le vei găsi pe fiecare tapet sau fototapet și aflați semnificația acestora. 

La ce folosesc pictogramele de pe tapete

De regulă, pe tapete veți găsi simboluri și semne specifice, uneori numite și pictograme. Ele reprezintă cele mai importante caracteristici tapetelor și vă informează, de exemplu, cum să lipiți corect tapetul, cum să îl îngrijiți sau cum să îl îndepărtați de pe perete, dacă eva fii necesar.

Lavabilitatea tapetelor

Gradul de spălare a tapetului determină nu numai modul în care poate fi spălat tapetul în caz de murdărire, ci și amplasarea acestora. În încăperi cu umiditate mai mare a aerului și suprafețe umede, cum ar fi baia și bucătăria, se recomandă exclusiv tapetele foarte lavabile și rezistente la apă marcate cu acele valuri - de obicei acestea sunt tapetele de vinil. Dimpotrivă, tapetul din hârtie nu trebuie să intre în contact cu apa sau vaporii de apă - singura soluție este folosirea unui strat de protecție care să le mărească rezistența la apă.

neomyvatelná tapeta

Tapet nelavabil –  tapetul poate intra în contact cu apa numai la lipirea acestuia. 

symboly na tapetách omyvatelná tapeta

Tapet lavabil – murdăria ușoară poate fii îndepărtată cu un burete umed.

vysoce omyvatelná tapeta

Tapet lavabilitate ridicată – majoritatea murdăriei (cu excepția uleiului, grăsimii ș.a.m.d.) poate fii îndepărtată cu o soluția slabă de săpun și un burete moale.

tapeta odolná proti drhnutí

Tapet rezistent la zgâriere – îndepărtați murdăria cu o soluție slabă de săpun și o perie moale. 

Tapeta vysoce odolná proti drhnutí

Tapet foarte rezistent la zgâriere – nu trebuie să vă faceți griji cu privire la îndepărtarea mecanică a murdăriei cu un agent de curățare și o perie. 

Rezistența mecanică a tapetelor

O caracteristică importantă a tapetelor este rezistența la lovire. Tapetele cu rezistență mecanică ridicată sunt potrivite pentru spațiile publice unde se află un număr mare de persoane și tapetele sunt mai expuse. 

tapeta odolná proti nárazu Tapet rezistent la lovire – tapet special cu o suprafață deosebit de rezistentă și elastică.  

Rezistența la lumină

Cu siguranță nu doriți ca tapetele să se estompeze și să-și piardă în curând culorile originale vibrante. Acest lucru se poate întâmpla destul de ușor, mai ales în interioarele însorite. Soluția este să alegeți tapete care se caracterizează printr-o rezistență ridicată la lumină. Care sunt acestea? Majoritatea tapetelor moderne din vlies și vinil îndeplinesc această cerință.

 

dostatečná stálobarevnost tapet

Rezistență suficientă a culorii la lumină

uspokojivá stálobarevnost tapet

Rezistență satisfăcătoare a culorii la lumină

Dobrá stálobarevnost na světle

Rezistență bună a culorii la lumină

Velmi dobrá stálobarevnost na světle

Rezistență foarte bună a culorii la lumină

Výborná stálobarevnost na světle

Rezistență perfectă a culorii la lumină

 

Procedura de tapetare

Procedura de lipire a tapetului diferă semnificativ în funcție de tipul de tapet. Cel mai important lucru - și anume aplicarea adezivului direct pe tapet sau pe un perete drept - aceste simboluri de pe tapet indică acest lucru:

 

symboly na tapetách

Adezivul se aplică direct pe tapet.

symboly na tapetách

Adezivul de aplică pe suprafața suport.

symboly na tapetách

Tapet cu adeziv inactiv; partea din spate a tapetului este tratată dinainte cu un strat de adeziv, care este activat printr-o scurtă înmuiere în apă.

 

Vă interesează mai multe informații cu privire la tapetare? Citiți și următoarele articole:

Alinierea modelelor de pe tapete

Alinierea modelului înseamnă cât de mult trebuie să fie decalat modelul de pe următoarea bandă de tapet față de banda dinainte astfel încât modelul să se alinieze corespunzător.

 

bez sesazení vzoru

Fără decalaj al modelului – nu este nevoie să luați în considerare modelul la lipirea tapetului. 

Stejný začátek vzoru

Același început al modelului – același model este lipit unul lângă altul la aceeași înălțime.

plné sesazení vzoru

Început eșalonat al modelului – modelul de pe următoarea bandă este întotdeauna deplasat de dimensiunea decalajului

převrácené lepení

Lipire răsturnată – fiecare altă bandă de tapet este lipită cu susul în jos

vodorovné lepení

Lipire orizontală – benzile de tapet nu se lipesc vertical ci orizontal

Modul de îndepărtare a tapetelor de pe perete

Cum vom îndepărta de pe perete tapetul vechi? Pictograma pe care o veți găsi pe ele vă va spune și asta. Tapetele din hârtie pot fi îndepărtate doar cu ajutorul apei și de multe ori veți avea nevoie și de alte instrumente, cum ar fi o racletă specială pentru tapet sau o spatulă. Dimpotrivă tapetele vlies poate fi îndepărtat de pe perete fără a fi nevoie de înmuiere și de utilizarea de produse chimice - adică pe uscat. Dar tapetul de vinil? Deoarece este format din două straturi diferite, trebuie să utilizați o combinație a ambelor metode - stratul superior este îndepărtat pe uscat, stratul inferior cu apă.

beze zbytku odstranitelná tapeta

Tapet cu îndepărtare pe uscat – puteți îndepărta cu ușurință tapetul de pe perete când este uscat. Trebuie doar să găsiți un colț mai vulnerabil sau să vă ajutați, de exemplu, cu un cuțit snap-off. 

tapeta odstranitelná za sucha

Tapet fisionabil cu îndepărtare pe uscat – stratul superior al tapetului poate fi îndepărtat când este uscat, dar stratul inferior rămâne pe perete ca maculatura (adică suportul folosit pentru lipirea următorului tapet).

Tapeta odstranitelná za mokra

Tapet cu îndepărtare pe umezeală – tapetul trebuie mai întâi înmuiat bine cu apă și apoi îndepărtat fără urme.

 

Celelalte simboluri

Tapet duplex în relief – tapet de înaltă calitate cu un model în relief din două straturi de hârtie laminate unul peste altul (embosarea va fi păstrată în timpul tapetării) 

Rezumat

Semnele și simbolurile de pe tapete vă vor înlesni nu numai alegerea tapetului, ci și lipirea și îndepărtarea ulterioară. Nu uitați să verificați și numărul lotului, prin care vă puteți da seama cu ușurință dacă toate rolele provin din același print și nu diferă de exemplu în culoare sau model.

 

Vă interesează mai multe informații? Citiți și următoarele articole:

 


Produsele au fost puse în coș