Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Cum să alegem tapetul sau fototapetul de perete?

Tapetele și fototapetele reprezintă o împodobire a interiorului, alegerea acestora poate fii dificilă. Este recomandat tapetul din vlies sau din vinil? Și cum să alegem tapetele în funcție de încăperile locuinței dvs.? 

Cum să alegem tapetele și fototapetele adecvate?

Alegerea tapetelor și fototapetelor este influențată cel mai mult de tipul încăperii în care doriți aplicarea acestora. Cât este de mare? Ce mobilă și elemente decorative există? Tapetul va fii expus la umiditate sau mai degrabă la solicitare mecanică? Astfel de întrebări trebuie să găsească răspuns la alegerea tapetelor. 

Care este diferența dintre tapet și fototapet?

Pe când tapetele sunt cunoscute de către cei mai mulți, fototapetele, întâlnite uneori sub denumirea de tapete imagini, pe piața de elemente decorative de perete, reprezintă o noutate relativă. Față de tapetele clasice fabricate sub formă de vlies, vinil, hârtie sau material textil, fototapetele sunt imprimate pe un suport din hârtie sau vlies, fiind întotdeauna împodobite cu un motiv de imagine de format mare.

De obicei, tapetele și fototapetele împodobesc pereții încăperii. O opțiune interesantă sunt și fototapetele de ușă.

fototapetele de ușă.

fototapetele de ușă

Ce tip de tapet să alegem? 

Din vlies, din vinil sau tapete din hârtie? Care vor fii cele mai adecvate pentru sufrageria sau baia dvs.?

Tapete vlies

Pentru tapetele vlies veți plăti un preț mai mare dar veți obține tapete adecvate pentru majoritatea încăperilor din spații de locuit sau comerciale. Proprietățile tipice ale tapetelor vlies, precum rezistența mecanică sau întreținerea simplă, fac din acestea alegerea ideală pentru sufragerie sau camera de copii. Unde nu sunt recomandate tapetele vlies? Cu siguranță evitați zona din spatele mobilei de bucătărie sau din baie – aici se recomandă tapetele din vinil.

Tapete din vinil

Tapetele din vinil moderne se recomandă în special pentru bucătărie – prin aplicarea în spatele mobilei de bucătărie veți obține nu numai un element de design dar și unul funcțional rezistent împotriva apei, aburilor, grăsimii și altor murdării. În cazul identificării tapetelor din vinil cu trei valuri, acestea pot fii aplicate fără remușcări în baie. Evitați totuși aplicarea acestora în proxima vecinătate a cadei sau a dușului.

Tapete din hârtie

Tapetele din hârtie reprezintă o constantă a pieței care se bucură de apreciere continuă. La un preț rezonabil puteți alege dintr-o scală mare de culori și decoruri, aspect apreciate la aranjarea dormitorului, sufrageriei sau a camerei de copii. Acordați însă atenție faptului că tapetele din hârtie nu se remarcă prin rezistența mecanică și nu sunt nici lavabile. Nu ar trebui amplasate în încăperi cu umiditate ridicată a aerului sau pe pereți cu crăpături. 

Cât timp doriți să acordați procesului de tapetare?

Fiecare tip de tapet implică o procedură puțin diferită de tapetare. Procedura de lipire a tapetelor, atât a celor din vlies, câț și a celor din vinil sau din hârtie, este descrisă într-un articol separat.

Tapete vlies

Vă vor surprinde nu doar printr-o aplicare simplă dar și printr-o îndepărtare ulterioară ușoară. La lipirea tapetelor vlies adezivul este aplicat direct pe perete unde veți amplasa treptat benzile individuale de tapet. Când tapetele nu vă vor mai place și veți dori înlocuirea acestora cu unele noi, le veți rupe simplu în mod uscat. Datorită rezistenței înalte a acestora, pe perete nu vor rămânea resturi și dvs. puteți începe imediat o nouă tapetare.

Tapete din hârtie

La aplicarea tapetelor din hârtie vă așteaptă o muncă mai dificilă. Adezivul trebuie aplicat nu numai pe perete ci și pe tapet. Îndepărtarea tapetelor vechi nu este nici aceasta o floare la ureche – am descris detaliat modul de îndepărtare a tapetelor (nu doar a celor din hârtie) într-un articol separat.

Tapete din vinil

Tapetele din vinil au un suport din hârtie, motiv pentru care procedura de aplicare este asemănătoare ca în cazul tapetelor din hârtie. Adică adezivul se va aplica atât pe perete cât și pe tapet. Avantajul la îndepărtarea tapetelor din vinil este acela că este suficientă îndepărtarea stratului exterior. Stratul interior poate sluji ca suprafață suport pentru o nouă tapetare.

 

Tapete în categorii de proprietăți

Tapetele cu rezistență mecanică sunt alegerea ideală în spații comerciale în care acționează ca o protecție eficientă a pereților împotriva zgârierii. În locuință le veți folosi în special în sufragerie sau în camera de copii.

Tapetele lavabile pot fii șterse simplu cu o cârpă umedă în caz de murdărire. Sunt astfel recomandate în camerele de copii dar și în baie sau în spatele mobilei de bucătărie, locuri în care posibilitatea de spălare a acestora este necesară. 

Tapetele respirabile previn formarea mucegaiului, astfel încât le puteți așeza în siguranță într-o cameră de copii sau dormitor, de exemplu.

Tapetele ce pot fii rezugrăvite pot fii completate cu ajutorul vopselei colorate. Izolează bine căldura și sunetul și sunt, de asemenea, parțial lavabile.

Tapetele rezistente la lumină vor fii apreciate în special în camerele însorite, unde tapetele obișnuite s-ar decolora în timp. 

Ce fel de suprafață va fii tapetată?

Înainte de tapetare este necesară pregătirea riguroasă a tuturor tipurilor de suprafețe. Veți economisi energie astfel cu instalarea tapetelor care vor prezenta în plus a aderență bună și nu se vor dezlipi.

Trebuie cunoscut în principal gradul de absorbție a suprafeței. Acest lucru se poate afla cu ajutorul unui test simplu. Cu peria sau prin pulverizare aplicați apă pe perete. În cazul în care absorbția suprafeței este bună, sub acțiunea apei, suprafața suport va schimba după un timp scurt culoarea sa. În cazul în care absorbția este ridicată, suprafața va căpăta repede o culoare închisă.

  • O suprafață neabsorbantă este de exeplu din umakart, sticlă sau plăci solide. O suprafață neabsorbantă trebuie curățată și degresată înainte de tapetare. 
  • O suprafață absorbantă este de exemplu o placă din gips-carton sau o tencuială. Înainte de tapetare trebuie aplicat pe perete un strat de amorsare în profunzime care trebuie lăsat să se usuce cel puțin 6 ore. Cum și de ce este necesară amorsarea peretelui înainte de tapetare sunt descrise în cadrul acestui articol.

 

Cum să alegem tapetele și fototapetele adecvate în funcție de mărimea încăperii

O încăpere mai mică, în care nu pătrunde lumina soarelui, va fii luminată prin alegerea unui tapet în culori deschise cu un motiv simplu care va oferi lărgime încăperii. Tavanul încăperii poate fii ridicat optic prin folosirea unui tapet cu linii verticale.

Doriți dimpotrivă împodobirea unei încăperi mari? Alegeți tapete în culori mai închise cu motive mai pronunțate care vor îngusta încăperea. Tavanele înalte pot fii coborâte optic prin tapete cu linii orizontale. 

Ce stil de tapet sau fototapet trebuie ales?

Culorile, modelele și motivele tapetelor vor fii alese în funcție de stilul de aranjare a încăperii date. În principiu, nu trebuie să vă feriți să aplicați tapete mai pronunțate, abstracte, pentru interioare în stil minimalist. Dimpotrivă, pentru încăperi bogat împodobite alegeți tapete cu culori și modele mai decente.

Tapet vinilic lavabil

 

Cum să alegem tapete pentru încăperi concrete

Alegeți tapete pentru o încăpere concretă a locuinței dvs.? Vă vom îndruma cu privire la alegerea ideală pentru dormitor sau ce veți putea pune fără remușcări în baia dvs.

Tapete pentru sufragerie

În sufragerie veți aprecia tapetele vlies, care sunt suficient de rezistente la solicitare. Puteți alege dintr-o gamă inepuizabilă de culori, modele și motive – inspirați-vă concomitent cu aranjarea încăperii.

Tapete în spatele mobilei de bucătărie

Tapetele de bucătărie trebuie să reziste la umiditate, apă, aburi și grăsimi. Alegeți de aceea tapete din vinil cu suprafață impermeabilă și lavabilă.

Fototapet vlies

Tapete pentru copii

Tapetul pentru camera de copii trebuie să îndeplinească în special două criterii: trebuie să placă și trebuie să fie rezistent. De aceea, în camera de copii puneți tapete vlies, care sunt suficient de rezistente și de lavabile. Un avantaj este și respirabilitatea acestora, datorită căreia în cameră nu se va forma mucegai.

Puteți alege și tapete din vinil foarte rezistente, în acest caz asigurați-vă de faptul că nu sunt dăunătoare sănătății și nu emană substanțe toxice.

Tapete de vinil linii ondulate roz

Fototapet vlies

Tapete de dormitor

Împodobiți pereții dormitorului fie cu ajutorul tapetelor din hârtie sau vlies, care vor ieși în evidență în spatele tăbliei patului. În cazul în care aspirați la lux și ceva deosebit, încercați tapetul din material textil. La alegerea tapetului țineți cont de faptul că este vorba despre o încăpere de odihnă. Se recomandă tapete de culori mai deschise și cu motive mai decente.

  • Tapetele de dormitor pot fii inspirate de motive de castel sau din natură precum și de placări de piatră. 
  • Fototapetele de dormitor ar trebui să acționeze în mod relaxant. Se recomandă motive de peisaje, motive florale sau plăji de mare.

Tapete pentru baie

În cazul în care căutați o variantă alternativă pentru faianță ceramică în baie, singura alegere corectă este tapetul din vinil identificat cu trei valuri, rezistent la o umiditate ridicată. Evitați aplicarea acestuia numai în proxima vecinătate a căzii sau a dușului.

Doriți să aflați mai multe? Citiți de asemenea:


Produsele au fost puse în coș