Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Tapete din vlies sau din vinil

Vă pregătiți de tapetarea pereților locuinței dvs. și nu știți ce tapet să alegeți? Vă vom arăta diferența dintre tapetul din vlies și cel din vinil, care sunt avantajele și dezavantajele acestora, pentru ce încăperi sunt recomandate.

Cum să alegem corect tapetul pentru perete?

Care este criteriul de alegere a tapetului adecvat pentru perete? Prețul și design-ul ar trebui să fie pe ultimul loc. Mai bine este să vă concentrați pe material, proprietăți sau modul de aplicare a tapetului pe perete. Care sunt proprietățile ce v-ar interesa? În primul rând rezistența mecanică a tapetului și condițiile de întreținere, eventual stabilitatea dimensională și respirabilitatea. Toate acestea vă vor ajuta să înțelegeți dacă este vorba despre tapetul adecvat pentru scopul dvs.

Proprietățile tapetelor din vlies

Tapetele din vlies sunt fabricate din material textil nețesut, din fibre presate celulozice și sintetice, dispuse neregulat, datorită cărora tapetul menține o formă stabilă. Veți plăti mai mult pentru tapetele din vlies dar veți obține în schimb tapete recomandate pentru majoritatea încăperilor în spații rezidențiale sau comerciale. Sunt rezistente împotriva deteriorărilor mecanice și în caz de murdărire le veți putea curăța ușor prin ștergerea cu o cârpă umedă. Datorită faptului că sunt respirabile nu trebuie să vă temeți de apariția mucegaiului și le puteți amplasa fără grijă chiar și în camera de copii.

Avanatajele tapetelor din vlies:

  • Se pot spăla
  • Stabilitate dimensională
  • Rezistente la ștergere, zgârieturi și murdărire
  • Respirabile
  • Neinflamabile
  • Instalare ușoară

Dezavantajele tapetelor din vlies:

  • Preț ridicat

Unde se recomandă tapetele din vlies?

Proprietățile tipice ale tapetelor din vlies, precum rezistența lor mecanică și întreținerea ușoară, fac ca ele să fie recomandate în principal pentru sufragerii sau camere de copii. Nu doar acolo veți aprecia instalarea simplă și îndepărtarea ușoară, fapt pentru care puteți înlocui tapetele odată cu creșterea copiilor dvs. Unde nu sunt recomandate tapetele din vlies? Cu certitudine evitați instalarea acestora în baie sau în bucătărie – aici se recomandă folosirea tapetelor din vinil. 

Cum vom lipi tapetele din vlies?

Lipirea tapetelor din vlies prin așa-zisa metodă “uscată” este la îndemâna fiecăruia. Aplicați adezivul direct pe perete cu ajutorul rolei sau al periei, apoi numai lipiți fâșiile de tapet individuale pe perete.  Dacă lipirea nu este corectă nu intrați în panică – tapetul poate fii îndepărtat ușor și lipit din nou. Același lucru este valabil la îndepărtarea tapetelor la momentul unei schimbări. Tapetul din vlies se va îndepărta foarte ușor de pe perete și nu va lăsa urme.

Proprietățile tapetelor din vinil

Tapetele din vinil pentru perete sunt fabricate din PVC artificial, în unele cazuri completat cu suport din hârtie. Avantajul principal al acestor tapete este rezistența împotriva umidității și a apei – în cazul în care căutați tapete pentru bucătărie sau baie, atunci aceasta este opțiunea ideală. Printre alte proprietăți ale tapetelor din vinil amintim rezistența împotriva deteriorării mecanice și întreținerea ușoară. 

Avantajele tapetelor din vinil:

  • Rezistente împotriva umezelii
  • Rezistente la ștergere, zgârieturi și frecare
  • Spălare simplă
  • Izolare termică parțială
  • Capacitate de acoperire a fisurilor și denivelărilor mici

Dezavantajele tapetelor din vinil:

  • Instalare mai complicată

Unde se recomandă tapetele din vinil?

Tapetele din vinil moderne se pretează în principal în bucătărie – amplasarea în spatele unității de bucătărie va oferi nu numai un element de design dar și unul funcțional rezistent la apă, aburi, grăsime și alte impurități. În cazul în care tapetele din vinil sunt marcate cu trei valuri, acestea pot fii instalate chiar în baie. Evitați folosirea acestora în proximitatea căzii sau a dușului.

Cum vom lipi tapetele din vinil?

Lipirea tapetelor din vinil ar putea necesita ajutorul unui specialist, manipularea este mai complicată decât în cazul tapetelor din vlies. În cazul tapetelor cu suport din hârtie lipirea acestora este identică cu cea a tapetelor din hârtie. Adică adezivul se aplică direct pe tapet, îndepărtarea eventuală a lor este mai complicată.

Alte tipuri de tapet

Tapetele moderne din oferta de azi sunt de două categorii – tapete din vlies și din vinil. Totuși puteți întâlni tipuri mai puțin căutate de tapete, precum tapete din hârtie și din material textil. Haideți să vedem pe scurt proprietățile lor principale, avantajele și dezavantajele de bază.

Tapete din material textil

Dacă doriți ceva cu totul unic și original, căutați oferta de tapete luxoase din material textil. Stratul inferior este format dintr-o bază din hârtie sau vlies, stratul superior din material textil format din țesături din fire, șnur, bast sau pâslă. Unele tapete din material textil sunt tratate în plus cu un strat rezistent din vinil.   

Avantaje:

  • Proprietăți de izolare termică și fonică bune
  • Stabilitate dimensională

Dezavantaje:

  • Instalare mai complicată având în vedere greutatea mai mare a tapetelor

Tapete din hârtie

Tapetele din hârtie sunt o prezență constantă pe piață cu o popularitate mare. Sunt fabricate din unul sau două straturi de hârtie embosată, imprimată sau presată și în funcție de greutate se împart în tapete ușoare, cu greutate medie și grele. Tapetele își găsesc folosirea în spații rezidențiale și comerciale. Nu ar trebui amplasate în încăperi cu umiditate ridicată a aerului sau pe pereți cu fisuri.

Avantaje: 

  • Preț de achiziție mic
  • Aplicare simplă în locuri unde alte tipuri de tapete nu ar ține

Dezavantaje:

  • Rezistență mică
  • Predispoziție la înmuiere la contactul cu apa
  • Manipulare mai complicată
  • Instabilitate dimensională în procesul de lipire
  • Îndepărtare mai complicată

S-ar putea să vă intereseze:


Produsele au fost puse în coș