Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Cum să alegem un tapet sau un fototapet pentru dormitor

Cum să facem dormitorul confortabil și să facem din el un loc ideal pentru odihnă? Împodobiți peretele dormitorului cu un tapet care va oferi încăperii confort și frumusețe. Vă vom sfătui cu privire la alegerea tapetului pentru dormitor, la tipul corespunzător și la ce trebuie ținut cont înainte de tapetare.

De ce să punem tapete pe peretele din dormitor?

Tapete și fototapete alese corespunzător pot transforma și o încăpere obișnuită într-o zonă de relaxare. Vor oferi interiorului necesarul de originalitate și eleganță. Totodată pot fii combinate perfect cu dotarea dormitorului existentă și culorile și modelele alese corespunzător pot mări sau micșora optic întreaga încăpere. Încăperea poate fii perfecționată și prin textile casnice, pe care le veți asorta cu tapetele și alte accesorii existente în dormitorul dvs.

În dormitor tapetele se pretează pentru înfrumusețarea peretelui din spatele tăbliei patului sau pentru împărțirea optică a încăperii. În cazul în care folosiți dormitorul și ca birou puteți separa spațiile vizibil cu ajutorul unui tapet. 

Nu pot fii neglijate nici alte proprietăți practice ale tapetelor. În dormitor veți aprecia proprietățile de izolare termică și fonică. În plus veți putea să acoperiți cu ele denivelările eventual fisurile din perete.   

Alegerea tapetului de perete

Care este procedura de alegere a tapetului de perete? În cazul în care știți ce cameră doriți să tapetați, clarificați-vă ce anume așteptați de la tapet. Căutați numai un element decorativ pentru perete sau vă interesează și proprietățile tapetului, precum rezistența mecanică, lavabilitatea sau capacitatea de izolare termică și fonetică? 

Citiți de asemenea:

Tapetele sunt ceva clasic - vor înfrumuseța cu siguranță pereții, eventual tavanul interiorului și totodată vor acoperi eventualele denivelări și fisuri. În cazul în care veți alege tapete fără modele unicolore, musafirii dvs. le vor confunda simplu cu o zugrăveală clasică. Puteți alege însă și dintr-o gamă mare de modele care imită materiale naturale sau sunt inspirate de motive geometrice sau de castel.  

Fototapetele sunt ceva mai specifice - conțin un motiv de tablou de format mare datorită căruia prezintă un aspect realist. Vă vor oferi de exemplu o vedere la ocean, la piscuri înzăpezite de munțim sau la turnul Eiffel. 

Diferența dintre un tapet și un fototapet este dată și de material. În timp ce tapetele pot fii vlies, vinil, de hârtie sau material textil, fototapetele sunt imprimate fie pe suport de hârtie, fie pe suport vlies. 

Ca să nu fie puțin, interiorul poate fii revitalizat și de fototapete de ușă ,care se fabrică la dimensiunea standard de 211 x 91 cm. 

Cum să alegem un tapet de dormitor?

Dormitorul este locul în care relaxați și acumulați energie pentru ziua următoare. Amenajarea încăperii are o influență mare asupra faptului că vă veți simți plăcut și relaxat. Țineți cont de aceasta nu doar la alegerea culorilor ci și a materialului tapetului - de exemplu tapetele textile acționează cu căldură, moliciune și lux. 

În afară de aspectul estetic, țineți cont și de proprietățile tipului concret de tapet - tapetele vlies, vinil, hârtie și textil prezintă avantajele și dezavantajele lor.

Cum să alegem un fototapet de dormitor? Având în vedere motivul de tablou puternic gândiți bine dacă se va asorta dotării existente a camerei, cum va arăta pe perete și dacă nu va deveni repede neatractiv.  

Ce trebuie luat în calcul la alegerea unui tapet de dormitor?

  • Tipul de tapete și fototapete
  • Proprietățile tapetelor
  • Mărimea încăperii
  • Dotarea existentă a încăperii
  • Dificultatea tapetării
  • Tipul suprafeței de tapetat

Ce tip de tapet să alegem?

Vlies sau vinil? Hârtie sau textil? Care tapete vor fii instalate pe pereții dormitorului? Citiți despre diferențele dintre diferite tipuri de tapete și încăperile pentru care sunt recomandate.

Tapete vlies 

Tapetele vlies sunt recomandate pentru majoritatea încăperilor locuinței. Sunt formate din material textil nețesut din fibre presate celulare și sintetice cu dispunere neregulată. Structura acestora le oferă majoritatea proprietăților benefice precum lavabilitatea, stabilitatea dimensională și rezistența mecanică împotriva frecării și deteriorării. 

Tapete vlies recomandate pentru dormitor:

 

Tapete vinil

Tapetele vinil sunt recomandate în special pentru încăperi cu umiditate ridicată precum bucătăria sau baia. Stratul exterior din substanță artificială rezistă împotriva apei, aburilor și a grăsimii și poate fii spălată ușor cu o cârpă umezită și o picătură de detergent, Veți aprecia tapetele vinil și în dormitor - oferă izolare termică și fonică bună și acoperă în plus denivelările și fisurile mai mari.   

Tapete vinil recomandate pentru dormitor:

Tapete de hârtie 

Tapetele de hârtie tradiționale se bucură de apreciere datorită prețului redus care permite schimbarea aspectului pereților fără a da faliment din această cauză. Pe de altă parte trebuie să țineți cont de unele dezavantaje precum o rezistență mia mică, tendința de umidificare, o manipulare mai dificilă și instabilitate dimensională la lipire și o îndepărtare mai complicată. Nu ar trebui amplasate pe pereți cu tendință de umidificare sau care prezintă fisuri.

Tapete textile

Doriți ceva unic și luxos? Încercați tapetele decorative textile care aun un suport din hârtie sau vlies și un strat exterior din material textil din ață, fire, puf sau pâslă. 

În afară de aspectul luxos se remarcă prin proprietăți bune de izolare termică și fonetică. Au stabilitate de formă și nu există riscul de contractare sau întindere. Întreținerea tapetelor se poate face prin aspirare atentă sau ștergere cu o cârpă ușor umezită. 

Proprietățile tapetului de dormitor

  • Tapete rezistente mecanic vor arăta la fel și după ani. Rezistă la frecare și zgârieturi. 
  • Tapete lavabile ce pot fii curățate prin ștergere cu o cârpă sau un burete umezit.
  • Tapete respirabile recomandate pentru încăperi cu umiditate ridicată a aerului, previne apariția mucegaiului.
  • Tapete revospibile ce pot fii create în funcție de fantezia proprie, cu ajutorul unei vopsele colorate. Oferă izolare termică și fonetică bună fiind parțial lavabile.
  • Tapete rezistente la lumină ce vor fii apreciate în special în încăperi însorite unde tapetele obișnuite s-ar decolora în timp.
  • Tapete autoadezive pentru peretele din dormitor se vor lipi simplu în doar câteva minute. 

 

Culoarea și modelul tapetelor

Dormitorul ar trebui amenajat în culori blânde, discrete, care oferă o senzație de plăcere și clamare. Țineți cont de aceasta la alegerea tapetelor și optați pentru nuanțe de culori testate precum bej, verde deschis, violet deschis sau roz, evitați dimpotrivă culorile închise și suprasaturate care acționează deranjant. 

Același lucru este valabil pentru alegerea modelelor și a motivelor - aveți în vedere să nu fie prea stridente și să nu distragă atenția dvs. În spatele tăbliei patului se recomandă tapete cu motiv de castel sau de flori. În fața patului amplasați fototapete cu motiv de pădure, plajă marină sau câmp înflorit de lavandă.  

Stilul de tapete și fototapete 

Vă mutați într-o locuință nouă și veți amenaja dormitorul de la podea? Beneficiați de faptul că tapete și fototapete alese în mod corespunzător pot oferi interiorului un stil personal și puneți mâna pe cele adecvate.

Vă pregătiți de tapetarea unui dormitor deja mobilat? Încercați să asortați tapetul sau fototapetul cu mobilierul existent al interiorului - inspirați-vă de culorile, modelele și materialele folosite.  

Cât timp doriți să alocați tapetării?

Fiecare tip de tapet necesită o procedură puțin diferită privind instalarea pe peretele încăperii. Citiți manualul detaliat cu privire la modul de lipire a tapetelor pe perete.

Lipirea tapetelor vlies

Punerea tapetelor vlies pe peretele dormitorului este un lucru foarte simplu. Pe perete aplicați la început adeziv pe care veți lipi benzile individuale de tapet. Îndepărtarea tapetelor vlies este poate și mai simplă - procedați la îndepărtarea acestora în stare uscată și dacă doriți puteți începe o nouă tapetare. 

Lipirea tapetelor de hârtie

Tapetele de hârtie sunt cele mai pretențioase în ceea ce privește instalarea și îndepărtarea ulterioară a acestora. Adezivul trebuie aplicat nu numai pe perete dar și pe tapetul propriu-zis. Când vă veți plictisi de tapetul de hârtie, acesta se poate îndepărta cu ajutorul apei calde în care nu uitați să adăugați soluție pentru îndepărtarea tapetului - vă va înlesni munca semnificativ. 

Lipirea tapetelor vinil

Majoritatea tapetelor vinil au un suport de hârtie, motiv pentru care lipirea este asemănătoare cu a tapetelor de hârtie. Diferența față de acestea este că îndepărtarea de pe perete este mai simplă. În unele situații este suficientă îndepărtarea stratului exterior, cel interior poate fii folosit ca suprafață de fond pentru instalarea unui tapet nou. 

Citiți de asemenea:

Ce fel de suprafață de fond va fii tapetată?

Înlseniți-vă tapetarea prin faptul că la început veți face o pregătire serioasă a suprafeței de fond pe care se va lipi tapetul. Care este procedura? La început efectuați un test simplu care vă va indica gradul de absorbție al suprafeței de fond date. 

Cum se face testul? Stropiți apă pe perete cu ajutorul unei perii sau al unui pulverizator. În cazul în care absorbția suprafeței este bună, aceasta își va modifica la scurt timp culoarea, la acțiunea apei. În cazul în care absorbția este prea mare, suprafața de fond se va transforma într-o culoare închisă. 

  • Suprafața neabsorbantă este suficient a fii curățată și degresată înainte de tapetare. Este vorba de exemplu despre o suprafață din umakart, sticlă sau diferite plăci solide. 
  • Suprafața absorbantă trebuie prevăzută înainte de tapetare cu un strat de penetrare profundă și lăsată să lucreze cel puțin 6 ore. Este vorba de obicei de plăci din rigips sau tencuială. 

Tapete pentru dormitor: Inspirații:

Încă nu știți ce fel de tapete să alegeți pentru dormitor? Inspirați-vă prin sfaturile noastre pentru tapete de dormitor:

Fototapete pentru dormitor: Inspirații:

Sfaturile noastre vă vor ajuta să alegeți în mod corespunzător fototapete de dormitor:

  • Fototapetele cu motiv de natură și peisaj vă vor oferi calmare și energie după o zi grea. Gustați din vederea la piscurile înzăpezite ale munților, la plaja marină sau la pădurea în culorile toamnei. Datorită tapetului realist veți avea o bucată de natură la îndemâna dvs.
  • Fototapetele cu motiv de metropole vă vor strămuta în centrul unor metroprole precum Paris, Londra, New York, fără a vă ridica din pat. Spuneți doar, cine nu și-ar sori să aibă acasă o vedere spre turnul Eiffel?

Fototapetele cu motiv floral acționează romantic și oferă dormitorului confort. Înconjurați-vă de trandafiri roșii, lavande violete sau cireși în floare.

Știți deja cum să alegeți un tapet de dormitor și ce fel de tip este recomandat? În cazul în care doriți tapetarea altor încăperi ale locuinței dați citire și altor articole cu sfaturi și idei. 

Citiți de asemenea:


Produsele au fost puse în coș