Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Instrucțiuni privind lipirea tapetelor și fototapetelor vlies

Vreți să vă faceți apartamentul confortabil și să îi dați un stil unic? Alegeți tapete vlies, care vor transforma pereții camerei dincolo de recunoaștere și vor acoperi, de asemenea, orice fisuri sau denivelări. Cu instrucțiunile noastre, lipirea tapetului sau a fototapetului vlies va fi o simplă joacă pentru tine! 

Ce este tapetul sau fototapetul vlies

Tapetele și fototapetele vlies constau dintr-un material nețesut din celuloză presată și fibre sintetice, dispuse neregulat, datorită cărora tapeturile păstrează o formă permanentă. Le puteți amplasa în majoritatea camerelor apartamentului dvs., cu excepția băii, și se vor remarca și în spațiile comerciale precum sunt birourile societății. 

SFAT: Dați de asemenea citire, cum să amenajăm biroul, fie acasă fie la firmă.

Fototapetele și tapetele vlies sunt rezistente la deteriorări mecanice și pot fi șterse cu ușurință cu o cârpă umedă în caz de murdărire. În plus, sunt respirabile, neinflamabile și ușor de aplicat și îndepărtat. 

Principala diferență între tapetul și fototapetul vlies constă în suprafața lor. Fototapetele vă vor atrage atenția la prima vedere printr-o suprafață ușor structurată care creează impresia unui motiv plastic.  

Fototapet vlies

Care este suprafața potrivită pentru tapete și fototapete vlies

Tapetul nețesut pentru perete poate fi instalat pe diverse tipuri de suprafețe - pe ipsos, gips-carton, panouri de beton, PAL sau tapete suport. Amplasarea lor pe pereți cu crăpături și denivelări, pe care le acoperă în mod fiabil, este deosebit de recomandată.

Lipirea tapetelor vlies pe perete

Lipirea efectivă a tapetului pe perete ar trebui să fie întotdeauna precedată de o pregătire minuțioasă. Ați achiziționat suficiente role de tapet? Ați pregătit suprafața pentru tapetare? Și aveți toate instrumentele necesare la îndemână? Să vedem cum să tapetăm ​​pereții pas cu pas.

Care este cantitatea de tapet necesară

Ce cantitate de tapet trebuie cumpărată? În majoritatea cazurilor avem o simplă formulă de calcul a consumului de role. Datele se vor completa în metri.

Număr role tapet = ((perimetrul camerei x înălțimea camerei) / 5 (suprafața rotunjită a suprafeței unei role în dimensiuni europene 10,05 m × 0,53 m)) × 1,1

Calculul ar trebui să folosească un coeficient minim de 1,1 – acesta include procentul de 10% pierderi în procesul de tapetare. Mai bine cumpărați o rolă de tapet în plus decât să vă bateți capul cu un perete nefinalizat..

Vă rugăm să rețineți că dimensiunea rezultată a tapetului este doar orientativă, deoarece tapetul este vândut în role. În plus, dacă achiziționați tapet cu model, nu uitați să țineți cont de așa-numitul raport sau de distanța la care modelul se repetă pe tapet. Este dat în centimetri și puteți găsi informații despre el pe eticheta tapetului. 

Pregătirea suprafeței pentru tapetare

Pregătirea temeinică a suprafeței va simplifica foarte mult tapetarea ulterioară și, în același timp, va asigura că tapetul nu se va desprinde. Prin urmare, mai întâi îndepărtați tapetul vechi, vopseaua sau tencuiala de pe suprafață și, dacă este necesar, reparați suprafața astfel încât să fie perfect dreaptă. 

Dacă tapetați tencuială proaspătă, gips-carton sau o suprafață vopsită, nu uitați să efectuați o penetrare care să asigure faptul că adezivul nu se usucă prematur. 

SFAT: Dați citire, cum și de ce se face penetrarea peretelui înainte de tapetare.

Echipamentul necesar pentru tapetare

Ce nu trebuie să lipsească la tapetare? În afară de tapetele sau fototapetele vlies veți mai avea nevoie de:

  • adeziv
  • recipient pentru adeziv
  • perie sau rolă pentru adeziv
  • dispozitiv de amestecat din lemn
  • sfoară cu plumb sa boloboc cu laser (pt liniile verticale marcate pe perete)
  • creion
  • cuțit snap off
  • foarfece
  • riglă sau metru
  • role de cauciuc sau mistrie de tapet
  • scară

Înainte de tapetare

La ce trebuie să fim atenți înainte de tapetare?

  • Asigurați-vă de faptul că tapetul nu prezintă semne de deteriorare. Comparați rolele individuale de tapet între ele - diferă prin culoare sau model? Puteți verifica tapetele atât vizual, cât și folosind numărul de lot cu care este marcată fiecare rolă de tapet.
  • Măsurați înălțimea camerei și adăugați încă 5 cm la lungimea tapetului la marginile de sus și de jos. Dacă aveți un tavan înalt de 240 cm, banda rezultată de tapet va avea 250 cm lungime.
  • Tăiați primele fâșii de tapet și așezați-le una lângă alta pe pământ. Aranjați-le astfel încât modelele să se succeadă și, dacă este necesar, marcați benzile individuale de tapet cu un număr, astfel încât să le lipiți pe perete în ordinea corectă.

Lipirea tapetelor vlies

Lipirea tapetelor și fototapetelor vlies pe perete este foarte simplă și nu veți avea nevoie de un expert în materie. Întotdeauna tapetați la lumina zilei sau asigurați o lumină artificială suficient de puternică. Țineți ferestrele și ușile închise în timpul tapetării și mențineți temperatura în încăpere în jurul a 20 °C. Faceți suficient spațiu pentru tapet, mutați mobilierul, sau așezați-l în centrul încăperii și acoperiți-l cu folie, astfel încât să nu se facă praf. Pentru a fi în siguranță, așezați folia de protecție și pe podea pentru a nu o deteriora. 

  • Începeți tapetarea de la fereastră. Măsurați cu un fir cu plumb și marcați prima linie verticală pe perete cu un creion. 
  • Pregătiți adezivul pentru tapete vlies. Respectați instrucțiunile producătorului.
  • Aplicați adezivul cu o pensulă sau rolă de tapetare direct pe perete.
  • Atașați începutul tapetului de vinil pe marginea superioară a peretelui astfel încât să îl depășească cu 5 centimetri.
  • Derulați banda necesară pe lungimea peretelui și aliniați-o vertical.
  • Folosiți o rolă de cauciuc sau o mistrie de tapet pentru a apăsa tapetul vlies în direcția de sus în jos.
  • Împingeți suprapunerile de tavan și podea în colțuri cu o mistrie și tăiați-le cu un cuțit.
  • Așezați următoarea fâșie de tapet chiar lângă prima, astfel ca să corespundă modelul.
  • Folosiți o rolă de cauciuc pentru a netezi marginile îmbinărilor.
  • În cazul în care nu sunteți mulțumit de rezultat, pur și simplu dezlipiți tapetul și lipiți-l din nou. Deoarece sunt rezistente, acestea nu vor lăsa urme pe perete. 
  • Lăsați tapetul să se usuce la temperatura normală a camerei (aproximativ 20°C) timp de 12-24 ore. Nu încălziți sau ventilați excesiv camera în acest timp. 

Sfaturi și trucuri

  • La tapetarea colțurilor camerei, lăsați o parte din tapet să se suprapună pe celălalt perete. Cu o suprapunere, lipiți și prima fâșie de tapet pe celălalt perete. Acum apăsați tapetuele în colț și tăiați cele două tapete suprapuse cu o singură tăietură. Îndepărtați capetele tăiate ale tapetului și neteziți îmbinarea cu o rolă sau o perie.
  • La lipirea tapetelor peste prize și întrerupătoare, deconectați energia electrică și deșurubați capacul prizei. Lipiți tapetul peste priză și apoi decupați un orificiu corespunzător prizei.
  • Cum să lipim un tapet într-o nișă de fereastră? Lăsați o rezervă de tapet și apoi tăiați suprapunerea cu un cuțit snap off.
  • La calorifere este suficientă o aplicare în spate a tapetului de 10-15 cm.

Rezumat

Știți deja să tapetați pereții cu tapet sau fototapet vlies? Este important să nu subestimați pregătirea, care include achiziționarea tapetului, nivelarea și penetrarea suprafeței și procurarea instrumentelor necesare. De asemenea, nu uitați să verificați dacă benzile individuale de tapet corespund unele cu altele și nu diferă în culoare sau model. 

Dați de asemenea citire:


Produsele au fost puse în coș