Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Cum se calculează consumul de tapet

 Dacă vă pregătiți de tapetare desigur vă puneți problema cantității de tapet ce trebuie cumpărată. A economisi nu aduce întotdeauna satisfacție – nu numai că tapetul s-a terminat la momentul cel mai nepotrivit, dar veți căuta cu greu un tapet din același lot. Cum vom calcula deci consumul de tapet în procesul de tapetare? Ce facem dacă încăperea conține nișe și vitrine?

De ce este important calculul cantității exacte de tapet

A avea la dispoziție cantitatea corespunzătoare de tapet este un factor de bază pentru o tapetare de succes. În cazul în care în procesul de instalare observați că vă lipsesc role, nu numai că veți pierde timp dar există pericolul de a nu procura tapet din același lot. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că tapetul cumpărat poate avea o altă culoare față de tapetul care atârnă deja pe perete! 

Tapet vinilic Tapet vinilic fototapet vlies

Cum se calculează consumul de tapet

Consumul rolelor de tapet nu se poate calcula numai în funcție de suprafețele pereților – adică prin înmulțirea lățimii și înălțimii acestora. Tapetele din vlies și tapetele din vinil se vând în general în role cu dimensiune europeană exactă 10,05 m × 0,53 m. La o înălțime normală a încăperii (cca 2,5 metri) dintr-o rolă veți obține maxim trei fâșii de tapet.

Formulă pentru calculul consumului de tapet

Ce cantitate de tapet trebuie deci să cumpărați? În majoritatea cazurilor vă va fii de folos o formulă simplă de calcul al consumului de role. Datele trebuie introduse în metri. 

Număr de role de tapet = ((circumferința camerei x înălțimea camerei) / 5 (suprafață rotunjită a unei role de tapet cu dimensiuni europene 10,05 m × 0,53 m)) × 1,1

Pentru calcul se recomandă folosirea coeficientului minim 1,1 – acesta include pierderea de aproximativ 10 % în procesul de tapetare. Din acest motiv cumpărați o rolă de tapet în plus, decât să rămâneți cu problema unui perete neterminat

tapet vinilic

Cum se calculează consumul de tapet cu modele

Situația se complică în cazul tapetelor cu model. La lipirea acestora are loc o decupare semnificativă pentru ca modelele să se îmbine în mod corespunzător. Distanța la care modelul se repetă pe tapet este denumită raport de repetabilitate. Acesta se exprimă în centimetrii și poate fii găsit pe eticheta existentă în ambalajul tapetului. Decuparea maximă a unei fâșii de tapet poate fii la fel de mare ca raportul de repetabilitate, motiv pentru care trebuie inclusă în consumul estimat de tapet.

Modul de îmbinare a modelelor

Tapetele cu raport de repetabilitate sunt marcate de asemenea cu unul din trei simboluri:

   simboluri:  simboluri:

Aceste simboluri pe tapete vă oferă informația dacă în procesul de lipire a tapetelor este necesară alinierea acestora, în caz afirmativ, în ce mod. 

 simboluri pe tapete

Tapete fără potrivire de modele este suficientă o tăiere cu 10–15 cm mai mare decât înălțimea camerei. Se pot astfel adapta bine marginii tavanului și profilului de pardoseală

 simboluri pe tapete

Fâșii de tapet cu potrivire directă a modelelor la lipire trebuie așezate foarte aproape unele de altele.

 simboluri pe tapete

Fâșii de tapet cu defalcare a începutului de model la lipire trebuie deplasate cu această defalcare. La modele cu suprafață mare decupajul pierdut poate reprezenta chiar 1–2 role.

 

Formulă pentru calculul consumului de tapet cu model

Vă pregătiți să folosiți pentru perete un tapet cu model? Atunci trebuie luat în calcul și raportul de repetabilitate amintit. Vă va fii de folos următoarea formulă (completați dimensiunile în metri):

Număr role de tapet = ((lațimea peretelui + raportul) × înălțimea peretelui) / 5

Rotunjiți rezultatul în sus la număr întreg și veți obține numărul de role pe care ar trebui să îl aveți din magazin. 

Consumul acesta calculat se aplică pentru o dimensiune standard a tapetului 0,53x10m. În cazul unei alte dimensiuni de tapet trebuie ținut cont și eventual trebuie calculată diferența. Suprafața netă a tapetului la dimensiunea standard este de aproximativ 5,3 metri pătrați.

Ce facem cu geamurile, ușile și nișele?

Suprafața geamurilor și a ușilor nu se scade din suprafața totală, ci dimpotrivă, se adună. La fel nișele, pereții oblici sau ferestrele Oriel, trebuie incluse în formulă pentru a avea suficient material pentru tapetarea acestora.

Care este procedura de tapetare a acestor locuri greu accesibile?

Despre modul de tapetare al peretelui, am scris deja. Cum procedăm însă la tapetarea locurilor greu accesibile precum colțurile camerei sau nișele ferestrelor?

  • Tapetarea colțurilor – Tăiați fâșia cu 2 cm peste celălalt perete, pe lungimea în plus facem tăieturi în câteva locuri cu foarfeca. Restul fâșiei sau fâșia nouă se va suprapune peste acești 2 cm și se va netezi cu ajutorul periei.
  • Tapetarea ramelor de ferestre și tocurilor de uși – Veți începe tapetarea întotdeauna dintr-o parte a ferestrei sau a ușii. Tăiați înainte tapetul după forma ferestrei sau ușii și lăsați o rezervă de trei centimetri. După lipirea pe perete marcați marginea dintre perete și ram (cu partea rotunjită a foarfecii) apoi după acceastă linie tăiați colțul și neteziți cu peria. 
  • Tapetarea în zona întrerupătoarelor și a prizelor – Înainte de tapetare deconectați curentul electric și dezasamblați capacele întrerupătoarelor și ale prizelor. Apoi faceți o tăietură în cruce cu ajutorul cuțitului cu rupere de lamă în zona întrerupătoarelor și a prizelor. După uscarea tapetului, cu ajutorul cuțitului decupați tapetul în zona întrerupătorului sau a prizei astfel ca rama să asigure o acoperire completă a decupajului.
Tapet pentru living

Rezumat

Fiecare interior și fiecare model de tapet este atât de unic, astfel că formulele amintite mai sus servesc numai ca un ghid orientativ de calcul al numărului aproximativ de role de tapet. În special, în cazul unor interioare atipice (de exemplu cu înălțimea camerei de peste 3 metri) și al unor tapete cu un raport de repetabilitate mare, cantitatea de tapet trebuie calculată exact în funcție de dimensiunile încăperii respective și cu luarea în calcul a nișelor și a ferestrelor Oriel.

S-ar putea să vă intereseze:

 


Produsele au fost puse în coș