Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Cum vom întreține tapetele și fototapetele?

Cum vom întreține în mod corespunzător tapetele și fototapetele de perete, ca să arate bine și după ani? Vă vom divulga cum să cunoașteți dacă tapetul este lavabil și cum să îndepărtați simplu și rapid murdăria, petele de grăsime, praful și mucegaiul.

De ce să folosim tapete și fototapete

Tapetele și fototapetele de perete oferă locuinței dvs. o atmosferă plăcută și specificitate. În plus rezistă mai mult decât vopseaua, nu se estompează la soaré și nu schimbă culoarea, sunt lavabile și se pot îndepărta fără urme. Le veți lipi pe perete, tavan sau ușă și puteți renova cu ele și mobila veche. Oferiți și dvs. o șansă tapetelor decorative și fototapetelor de perete – noi vă vom ajuta cu privire la întreținerea lor corectă, pentru a vă aduce bucurie ani mulți.

Care este diferența dintre tapete și fototapete? Fototapetele sunt de fapt fotografii de format mare sau modele grafice imprimate pe tapete clasice. Diferit de acestea însă, fototapetele se imprimă fie pe suport de hârtie, sau vlies

fototapet de hârtie,

SFAT: Citiți, cum să alegem tapetul sau fototapetul corespunzător.

Cum vom lipi tapetele

Lipirea tapetelor nu este un procedeu dificil și îl veți putea absolvi singuri. La tapetare este necesară atenție și alocarea unui timp de pregătire. Cum vom lipi tapetul pe perete face obiectul unui articol separat, totuși să recapitulăm punctele principale.

  • Suprafața de lipire, pe care se va instala tapetul, trebuie să fie netedă, cu absorbție bună și fără crăpături. 
  • Aplicați penetrație pe suprafața de lipire, care va închide suprafața și va preveni înfiltrarea adezivului în perete. 
  • La tapetare țineți cont de tipul tapetului – procedura este puțin diferită în funcție de tipul tapetului, vlies, hârtie sau vinil.
  • După tapetare trebuie menținută în cameră o temperatură constantă de 20 de grade, fără aerisire și cu uscarea bună a adezivului. În caz contrar poate avea loc contractarea tapetului și evidențierea locului de îmbinare a benzilor individuale. 

Dați citire:

Cum vom lipi tapetele Cum vom lipi tapetele

Lavabilitatea tapetelor

Tapetul și fototapetele sunt de obicei marcate cu simboluri care vă informează despre proprietățile lor lavabile. Ele vă vor oferi astfel informații importante despre cum să procedați în caz de murdărire. Ce simboluri puteți întâlni?

 symboly na tapetách – omyvatelnost

Tapetul este rezistent la apă numai în timpul prelucrării sale - petele proaspete de adeziv pot fi îndepărtate ușor cu un burete umed.

 omyvatelná tapeta symbol

Tapet lavabil – în caz de murdărire ușoară aceasta poate fii îndepărtată cu un burete umed.

 vysoce omyvatelná tapeta

Tapet lavabilitate ridicată – majoritatea murdăriei (cu excepția uleiului și grăsimii) poate fii îndepărtată cu o soluție slabă de săpun.

 tapeta odolná proti drhnutí

Tapet rezistent la zgâriere – murdăria poate fi îndepărtată cu o soluție slabă de săpun și o perie moale.

 Tapeta vysoce odolná proti drhnutí

Tapet foarte rezistent la zgâriere – murdăria poate fi îndepărtată mecanic folosind un produs de curățare.

Cum se curăță tapetele

Mâinile murdare ale copiilor, un pahar de vin roșu sau o farfurie cu sos de roșii - toate acestea și multe altele pot avea un efect neplăcut asupra stării tapetelor. Cum se procedează dacă se murdăresc?

Recomandări generale la curățarea tapetelor:

  • La curățarea tapetului, respectați simbolurile pe care le-am menționat deja. Vă indică cu ce să spălați tapetul și dacă îl puteți curăța mecanic.
  • Dacă se vărsă lichid pe tapet, încercați să-l îndepărtați cu grijă de pe suprafața tapetului.
  • La curățare, nu îmbibați tapetul cu apă - doar umeziți-l și uscați-l în mod repetat.
  • Nu folosiți detergenți care conțin înălbitor sau abrazivi pentru curățare. Cele mai multe pete pot fi îndepărtate cu săpun sau chiar cu o cârpă umedă.
  • Curăţaţi suprafaţa tapetului doar prin atingeri ușoare, niciodată cu forţă.

Cum să curățați diferite tipuri de tapete? 

Cum să aveți grijă de tapetul din hârtie, vlies sau vinil? Un material diferit necesită o abordare diferită nu numai atunci când lipiți tapetul pe perete, ci și în timpul îngrijirii lui ulterioare. Deci, cum ar trebui să arate îngrijirea corespunzătoare a tapetelor și a fototapetelor?

  • Fototapet de hârtie - aparțin celor mai puțin rezistente tapete care trebuie îngrijite cu mare atenție. Dacă există contaminare cu lichid, încercați să tamponați pata cât mai curând posibil (nu o ștergeți niciodată cu o cârpă uscată sau un burete) și lucrați întotdeauna de la margine la centru. Petele mai mici pot fi îndepărtate ușor cu o gumă de șters.
  • Tapetele vlies – Din nou, este recomandat să îndepărtați murdăria cât mai curând posibil, atingând de la margine la centru, se poate folosi și o soluție slabă de detergent. Evitați udarea tapetului, ceea ce ar putea cauza degradarea culorii sau structurii acestuia. Chiar și în acest caz, o gumă de șters poate fi folosită pentru a curăța tapetul. 
  • Tapetele vinil – Suprafața lor este foarte rezistentă la deteriorări mecanice și umiditate (simbol 3 valuri și perie). Dacă suprafața se murdărește, poate fi ștearsă fără nicio problemă. Dacă rămân pete pe suprafață, utilizați o cârpă umedă sau un burete, o perie moale și o soluție slabăde săpun. 

Întreținerea tapetelor și a fototapetelor

Pe tapete apar nu numai petele, ci și praful și grăsimea. În cazuri rare, poate apărea și mucegaiul pe suprafața lor. Cum să faceți față la acest aspect?

Praf pe tapete

La îndepărtarea prafului de pe tapete, nu trebuie să luați în considerare materialul acestora. Utilizați un pămătuf de praf din microfibră pe care îl atașați, de exemplu, la o tijă telescopică. Îndepărtați praful de sus în jos cu mișcări lungi. Aveți grijă să nu deteriorați textura tapetelor mai puțin rezistente. 

Mucegai pe tapete de vinil 

A apărut mucegai pe tapetul de vinil? Se amestecă un sfert de cană de înălbitor cu clor și o ceașcă de apă. Înmuiați o cârpă în amestec, stoarceți-o, ștergeți peretele perete și lăsați să acționeze. După 10-15 minute, ștergeți zona afectată cu o cârpă înmuiată numai în apă. 

Degresarea tapetelor

Cum să curățați petele de grasime și urmele pastelelor de ceară de pe perete? Indiferent dacă ați vărsat ulei pe tapet dintr-o tigaie de bucătărie sau dacă copiii dvs. au făcut o tablă din ea, cu siguranță vă puneți întrebarea cum să degresați tapetul cât mai repede posibil.

Puteți folosi, de exemplu, pudră pentru copii în vrac, pe care o aplicați pe pată cu o pensulă și o lăsați să acționeze aproximativ o oră. După ce timpul a trecut, periați ușor sau aspirați pata.

Chiar și pâinea obișnuită vă poate scăpa de petele grase. Scoateți aluatul moale dintr-o felie de pâine și formați-l într-o bilă solidă. Treceți peste pată cu mișcări adecvate, similar cu procedeul de ștergere cu guma pe hârtie. Repetați procesul cu câte bile este necesar.

Tapet

Rezumat

Îngrijirea adecvată a tapetelor și a fototapetelor va asigura că acestea vor ieși în evidență pe pereții apartamentului dvs. timp de mai multe luni și ani. În același timp, totul începe înainte de tapetarea propriu-zisă - acordați suficient timp și atenție pregătirii bazei, datorită căreia tapetele nu se vor desprinde. Și nu uitați că întreținerea tapetelor fundal va fii ușurată mult de simbolurile pe care le găsiți pe ele.

S-ar putea să vă intereseze de asemenea:


Produsele au fost puse în coș