Vreți să vă amenajați casa într-un stil retro și vintage, dar nu știți ce să faceți? Vă vom sfătui ce mobilier nu trebuie să lipsească din interiorul dvs., cum să îmbinați corect culorile și ce accesorii și decorațiuni vă vor transporta înapoi în timp.
Ce este perioada retro
Cuvântul retro se poate referi la ceva trecut, dispărut sau vechi. De exemplu, pentru ca mobilierul să fie considerat retro, ar trebui să aibă cel puțin 15 până la 20 de ani. Cel mai adesea, însă, termenul retro se referă la perioada istorică a anilor 59-80 din secolul XX.
În Cehoslovacia, totuși, ați putea întâlni și numele în stil Bruxelles. De ce Bruxelles? Numele provine din succesul fenomenal al participării Cehoslovaciei la EXPO 58 de la Bruxelles.
Ce este stilul vintage? Care este diferența față de stilul retro?
Ambii termeni se referă la anii 50-80 deja amintiți ai secolului trecut, deci prin ce diferă? Dacă vreți să aduceți atmosfera de altădată în apartamentul dvs., puteți fie să optați pentru mobilier retro care tocmai a ieșit din linia de producție și care vă amintește doar de anii 50 și 80, fie pentru un obiect vintage care vine de fapt din acei ani.
Care este caracteristica unui interior retro
Printre materialele tradiționale folosite în anii 50-80 din secolul XX, pe lângă lemnul clasic, sunt incluse și alama, fonta și apoi noi materiale sintetice precum umakart, vinil sau crom. Culori bogate și modele și motive îndrăznețe care au apărut nu numai pe mobilier, ci și pe perne și perdele și tapete.
Ce altceva este tipic pentru stilul retro și vintage?
- Materiale precum plastic, laminat, carton, placaj și piele
- Culori saturate și pastelate
- Modele geometrice și florale îndrăznețe
- Forme de mobilier rotunde și elegante
- Mobilier pe picioare conice
- Sisteme de rafturi deschise
- Măsuțe de cafea si scaune joase
Puneți accent pe calitate, nu pe cantitate
A vă decora casa într-un stil vintage nu înseamnă să mutați o grămadă de gunoi vechi în casa dvs. Învațați să alegeți doar piese de calitate care să vă servească încă câțiva ani. Dacă veți căuta bazaruri și magazine second-hand, s-ar putea să dați peste o adevărată bijuterie care va deveni o caracteristică dominantă a interiorului.
Accesorii retro pentru casă
Completați mobilierul vechi cu decorațiuni în stil vintage – expuneți fotografii alb-negru, pe perete atârnați plăci metalice cu un mesaj amuzant ceasuri de perete luate ca din cabana bunicii. Nu trebuie să cumpărați totul din magazinele universale, vă puteți uita și prin bazaruri online, la o piață de vechituri sau la mansarda bunicilor, chiar și asta poate ascunde comori uimitoare.
Culori retro saturate și pastelate
Culorile bogate, expresive și pastelate sunt tipice pentru interioarele retro și vintage, care pot fi combinate între ele și cu nuanțe neutre. Ce combinații de culori sunt confirmate?
- Gri deschis + gri închis + galben muștar
- Verde măsliniu + portocaliu + albastru
- Roșu deschis + roșu vișiniu închis
- Albastru ca cerul + violet pal + galben pastel + roz crem
- Galben lămâie + roșu căpșuniu + verde ca iarba + negru-gri saturat
Parchet, sau covor? Se poate amândouă!
Scândurile din lemn masiv sau cel puțin parchetul sau frizele de parchet arată grozav într-un interior retro. Astăzi, totuși, puteți achiziționa și acoperitoare de podea din lemn care pot arăta ca și cum s-a mers pe ele de ani de zile. Dacă ați pus mâna pe un covor persan autentic sau pe altă piesă de calitate la piața de vechituri, nu ezitați o clipă și puneți-l, de exemplu, sub măsuța de cafea.
Începeți tapetarea
Pentru stilul retro sunt indispensabile tapetele de perete. Cele clasice din hârtie au fost deja înlocuite cu tapet modern din vlies și vinil, dar și astăzi puteți alege dintr-o serie de modele și motive retro. Vor fi evidențiate în spatele canapelei tapetele cu motiv floral, în timp ce în spatele bucătăriei este locul pentru tapete cu motiv mozaic.
Decorațiuni textile
Stilul Vintage se completează perfect cu decorațiuni de tip cuverturi de pat, fețe de masă, perne și covorașe, draperiile și perdelele frumoase sunt, de asemenea, un element interesant. Aveți grijă la selecția și combinarea reciprocă chiar și a acestor detalii mai mici și veți vedea că rezultatul perfect nu va dura mult să apară. Alegeți culorile, modelele și motivele astfel încât să se armonizeze între ele.
Caracteristica dominantă a sufrageriei ar trebui să fie...
- Caracteristica dominantă a sufrageriei ar trebui să fie o canapea retro așezată pe picioare din lemn, completată cu perne.
- O măsuță de cafea rotundă sau dreptunghiulară pe picioare nu trebuie să lipsească în nicio cameră de zi în stil vintage.
- Fotoliile confortabile cu cadru din lemn masiv și perne pătrate vor face fiecare seară plăcută.
- Împodobiți pereții cu rafturi deschise pe perete, ceea ce va aerisi spațiul.
- Alegeți ca sursă principală de iluminare un candelabru în formă de farfurie, pe care îl completați cu o lampă retro cu abajur textil.
- Puteti completa interiorul retro cu ajutorul plantelor de dormitor. Sunt potrivite plante solitare de interior mai mari, care nu înfloresc. Plantați-le în vase masive din ceramică sau sticlă și puneți-le pe un pervaz sau pe un raft.
Ce nu trebuie să lipsească dintr-o bucătărie retro?
- Puteți crea cu ușurință o bucătărie în stil vintage prin plasarea aparatelor electrice moderne într-un design retro. De exemplu, un blender de tablă, o cafetieră, un prăjitor de pâine sau un frigider, care este fabricat cu deschidere cu pârghie și în nuanțe pastelate vesele, tipice epocii.
- Un cuptor cu microunde, plită, cuptor și hotă cu o notă de clasic, care au butoane ceramice și ceasuri cu alarmă în stil tipic retro, sunt potrivite și pentru un blat de bucătărie în stil retro.
- Daca aveți un bar, luați scaune de bar cu șezut rotund si bază cromată.
- Alegeți dulapuri de bucătărie în culori pastelate care se potrivesc bine cu gresia alb-negru.
- Sufrageria trebuie sa aibă o masă masivă sau o masă cu bază metalică și scaune cu structură metalică și căptușeală.
- Nu uitați detaliile și procurați cutii metalice pentru biscuiți, cacao olandeză sau cafea măcinată.
Ce nu poate lipsi într-un dormitor retro
- Chiar și în dormitor așezați mobilă în stil vintage, dar în același timp încercați să păstrați camera aerisită, astfel încât să vă odihniți bine și eficient.
- Caracteristica dominantă a dormitorului ar trebui să fie un pat solid din lemn masiv, cu o tăblie înaltă din piele.
- În loc de un dulap clasic, obțineți o comodă cu decor din lemn, pe picioare înalte.
- Pe noptieră nu trebuie să lipsească o lampă cu lampă textilă
- În spatele tăbliei patului atârnați un tablou retro pe pânză sau tablou în stil pop-art.
- Nu vă fie teamă să tapetați întreaga cameră – optați pentru motive geometrice sau florale care au un efect romantic.
S-ar putea să vă intereseze:
- 16+4 sfaturi privind aranjarea unui birou sau loc de muncă acasă
- 6 sfaturi confirmate pentru confortul locuinței dvs
- Stil de viață Bali