Chiar și un mic birou poate fi amenajat și mobilat în așa fel încât să îndeplinească toate cerințele dvs. și să puteți lucra bine în el. Dacă nu știți cum, citiți mai departe. Vă vom sfătui cum să amenajați un birou stilat chiar dacă aveți doar câțiva metri pătrați la dispoziție.
Cum să amenajați un birou confortabil și funcțional
Înainte de a începe să amenajați un birou mai mic, trebuie să luați în considerare câțiva factori importanți. Ar trebui să vă intereseze nu numai suprafața podelei, ci și forma camerei și echipamentul de care aveți nevoie pentru munca dvs.
Puneți accent pe ergonomia locului de muncă
Indiferent de cât spațiu vă oferă biroul, nu ar trebui să subestimați niciodată ergonomia locului de muncă. La ce ne referim mai exact? Locul de lucru ergonomic respectă nevoile dvs. individuale și este adaptat înălțimii și greutății dvs. Totul începe cu alegerea unei mese de calitate, setarea adecvată a scaunului și poziția corectă a monitorului computerului.
- Masa de lucru – Într-un birou mic, uitați de un birou masiv care ocupă jumătate din cameră. În schimb, luați o masă mai mică la comandă sau o masă de colț, care, totuși, se potrivește confortabil cu tot ceea ce aveți nevoie. În mod ideal, alegeți o masă reglabilă pe înălțime la care să puteți sta confortabil.
- Scaunul de birou – Scaunul pe care petreceți 8 ore în fiecare zi ar trebui să fie ergonomic. Aceasta înseamnă că puteți regla înălțimea și înclinarea scaunului, înălțimea cotierelor sau înclinarea spătarului. În plus, are un suport pentru spate și adesea și un suport pentru gât, care respectă curbura naturală a coloanei vertebrale.
- Poziția corectă a monitorului – Dacă lucrați pe un computer, ar trebui să acordați atenție poziționării corecte a monitorului. Ar trebui să fie la aproximativ 40-70 cm de față, iar marginea superioară trebuie să fie la nivelul ochilor. Când ecranul computerului este prea jos, ai tendința de a te cocoșa și de a-ți pune bărbia înainte pentru a-l vedea mai bine.
Folosiți iluzii optice
Chiar și un mini birou cu o suprafață de 10 m2 poate părea spațios și aerisit. Trebuie doar să înveți câteva trucuri optice pe care le folosesc chiar și designerii de interior profesioniști.
- Zugrăviți camera în culori deschise și nu uitați nici de tavan. Puteți folosi de asemenea un tapet de culoare deschisă, care oferă pereților structură și profunzime.
- Învățați să folosiți corect motivele. În general, liniile orizontale pot întinde optic camera, în timp ce liniile verticale vor ridica vizual tavanul.
- Și pardoseala (eventual covorul) trebuie aleasă în culori deschise. Culoarea nu ar trebui să fie mai deschisă ca restul încăperii.
- De asemenea, puteți mări vizual biroul instalând o oglindă mare pe un perete. Doar asigurați-vă că nu este chiar în fața biroului dvs. Reflecția în oglindă ar putea să vă deranjeze în mod inutil și să vă distragă atenția.
- Lăsați cât mai multă lumină naturală să intre în cameră. Îndepărtați draperiile grele până la podea de la ferestre și înlocuiți-le cu jaluzele practice.
- Dacă nu există suficientă lumină naturală care curge în birou, ajutați-vă cu iluminarea artificială. Nu trebuie să lipsească o plafonieră suficient de puternică, care poate fi completată corespunzător cu o lampă de podea, o lampă de masă sau spoturi.
Mizați pe minimalism
La mobilarea unui spațiu mic, se aplică perfect principiile minimalismului. Acest stil de viață se bazează pe calitate, simplitate și funcționalitate. Interiorul este dominat de nuanțe deschise de culori și mobilier atemporal, care ar trebui să fie practic și să-și îndeplinească scopul cât mai mult posibil.
Aplicarea principiilor minimaliste este modalitatea ideală de a mobila și echipa un birou mic. Încearcați și dvs.
O masă de lucru curată
Doar elementele necesare ar trebui să fie pe masa de lucru. Puneți tot ce folosiți doar ocazional în sertare sau în alte zone de depozitare. O mizerie pe birou vă ia prea multă atenție, de care aveți neboie pentru sarcinile dvs. de muncă. Ca să nu mai vorbim că într-un birou mic biroul va fi aglomerat cu hârtii și facturi, ustensile de scris și suveniruri, ceea ce va avea un efect neplăcut asupra ochilor.
Sfat: Faceți ordine și în sertarele biroului dvs. Puneți deoparte un sertar pentru papetărie, altul pentru documentele de lucru și depozitează, de exemplu, contabilitatea în al treilea. Pentru o mai mare claritate, vă recomandăm să marcați sertarele individuale cu o etichetă.
Nu uitați spațiile de depozitare
Deoarece suprafața biroului ar trebui să conțină într-adevăr doar ceea ce utilizați zilnic pentru lucrul dvs., este clar că veți avea nevoie de spații de depozitare. Pe lângă sertarele deja menționate, care fac de obicei parte din masă, puteți utiliza și containere cu sertare pe roți, cutii de depozitare, dulapuri de birou și rafturi.
Sfat: Din nou, vă recomandăm să marcați cu etichete spațiile individuale de depozitare, datorită cărora veți ști dintr-o privire unde să căutați registrul de contabilitate, contractele de muncă sau pixurile de rezervă.
Amplasați spațiile de manipulare într-un dulap
Veți avea nevoie nu doar de spațiu de depozitare, ci și de spațiu demanipulare într-un birou mic. Mai ales dacă utilizați în mod normal astfel de asistenți ca imprimantă, scaner sau tocător pentru munca dvs. În loc să le așezați în jurul camerei unde vor fi la vedere, amplasați-le într-un dulap. Datorită acestui lucru, vă va fi mai ușor să păstrați ordinea în birou.
Sfat: Aceasta se aplică și la lucruri precum aparatul de cafea, ceainic, prăjitorul de pâine sau cuptorul cu microunde. Mai ales dacă utilizați aceste aparate de bucătărie doar ocazional.
Când nu există spațiu pe sol, folosiți pereții
Într-un birou mic, vă veți lupta deseori cu un spațiu limitat la podea, lăsându-vă fără altă opțiune decât să folosiți pereții camerei. Sistemele de rafturi deschise pot ajunge până la tavan pentru a profita de suprafața maximă pe care o au pereții. Este suficient să așezați pe rafturi diverse boxe, cutii elegante sau coșuri, în care se găsesc rechizite de birou (de exemplu, rezerve pentru un capsator, europlicuri, plicuri și multe alte lucruri mărunte).).
Nu exagerați cu decorațiunile
Nici într-un spațiu mic nu trebuie să renunțați la decorațiuni, doar trebuie să gândiți mai bine la alegerea acestora. Este deosebit de util să plasați în birou obiecte care vă motivează să performați mai bine sau să vă amintească de realizările deja obținute în carieră. Putem vorbi de postere, tablouri motivaționale sau diplome și alte certificate profesionale înrămate. Dar rețineți că mai puțin înseamnă mai mult și nu exagerați cu decorațiunile.
Sfat: Dar ceea ce cu siguranță nu ar trebui să lipsească din biroul dvs. sunt plantele vii. Au un efect relaxant și vă dau senzatia ca nu sunteți captivi într-un birou, ci că aveți puțină verdeață în jurul dvs. În plus, plantele curăță și umidifică aerul, astfel încât să puteți respira mai bine.
Birou pentru mai multe persoane? Atenție la intimitate
Dacă biroul este folosit de o singură persoană, spațiul mic poate să nu fie o problemă. Problema apare când un coleg este adăugat în echipă. Ce puteți face într-o astfel de situație?
Într-un birou cu adevărat mic, va trebui să începeți de la zero. Măsurați camera și înregistrați dimensiunile acesteia, inclusiv locația ferestrelor și ușilor, pe hârtie. Ulterior, încercați să aranjați în plan toată mobila și echipamentul biroului. Dacă nu sunteți sigur, contactați un arhitect. Vă garantăm că investiția în experiența sa se va răscumpăra sub forma unei productivități mai mari.
Când proiectați un birou mai mic pentru mai mulți oameni, gândiți-vă mai ales la intimitatea și liniștea necesare pentru muncă. Îl puteți asigura pentru dvs. și pentru colegii dvs., de exemplu, plasând pereți despărțitori, rafturi mai înalte sau paravane între mese.