Tapet de vinil de calitate superioară pentru interiorul casei dumneavoastră, al apartamentului sau al biroului dumneavoastră. Tapetele de vinil rezistă într-adevăr foarte mult (spre deosebire de cele de hârtie). Sunt fabricate din PVC artificial și, nu numai că tapetul arată perfect în interior, ci este extrem de dur, rezistent și se menține curat. Stratul superior este format din vinil, cel inferior din suport de hârtie. Deoarece suprafața tapetelor este întărită, acestea sunt adecvate și pentru spații mari, cum sunt bucătăriile și camerele de baie. Reprezintă o opțiune splendidă și pentru birouri, hale și unități gastronomice. Avantajul acestor tapete de vinil constă în suprafața saturată a acestora care ajută cu acoperirea pereților imperfecți. Dacă însă doriți să obțineți cele mai bune rezultate, vă recomandăm să chemați un specialist care vă va lipi tapetul!
Procedura de lipire a tapetelor de vinil:
1. Pregătiți-vă pereții pentru lipirea tapetului de vinil
Înlăturați cu grijă tapetele și straturile de vopsea vechi, cel mai bine cu ajutorul apei, degresați cu ajutorul agentului de înlăturare tapete sau cu adezivul pentru tapete.
Suprafața zidului trebuie să rămână uscată, netedă și neunsuroasă. Trebuie să fiți atenți ca suprafața pe care se aplică tapetul de vinil să fie într-adevăr uscată. În cazul în care suprafața ar fi doar puțin umedă, în urma aplicării tapetului de vinil, sub suprafață s-ar putea să apară mucegaiul!!! În cazul pereților interiori din carton artificial rezistent (ale camerei de baie și veceului) și al diferitelor straturi de vopsea trebuie asigurată rugozitatea și degresarea potrivite. Toate suprafețele inegale se netezesc cu ajutorul chitului. Verificați gradul de absorbție al suprafeței și controlați umiditatea peretelui.
Pe tencuiala proaspătă, ghipsul carton și toate straturile suport cu grad înalt de absorbție trebuie mai întâi aplicat amorsa care uniformizează bine stratul suport. Faceți uz de un preparat special sau direct de adeziv. Înainte de a începe tapetarea, este bine să amorsați peretele fie un preparat special, fie direct cu adeziv.
În cazul în care peretele nu absoarbe, trebuie să-l egalizați cu un șmirghel în funcție de necesități, până când nu este neted.
2. SCULELE NECESARE:
Ustensilele alese corect vă vor facilita munca în cursul lipirii tapetului pe perete.
Creionul, libela cu bula de aer, firul cu plumb, metrul, cuțit cu lamă cu rupere, foarfeci, trafalet pentru adeziv sau bidineaua pentru tapetare, perie moale pentru tapetare sau rulou de cauciuc de presare, găleată, cârpă, scară pliantă, adeziv aferent.
3. Tăierea tapetului pe perete cu foarfeca/cu cuțitul
Făcând uz de o libelă cu bulă de aer sau de o sfoară cu plumb și rigle, desenați-vă cu grijă pe perete linia verticală de ghidare. Tăiați tapetul cu foarfeca sau cu cuțitul în așa fel, încât lungimea tapetului să depășească cu 5 cm sus și jos alinierea de la capăt. Recomandăm să vă pregătiți 2-3 benzi de tapet una lângă alta pe pardosea, în așa fel încât modelul să stea corect și să se potrivească. Faceți-vă un semn pe partea superioară a tapetului pentru a evita lipirea inversă a benzii tapetului.
4. Lipirea propriu-zisă a tapetului pe perete
La tapetul de vinil, aplicați adezivul uniform cu un trafalet sau cu o bidinea pentru tapet. Adezivul aplicat pe bandă se lasă să acționeze puțin (3-5 minute la tapetele de vinil obișnuite și 6 minute la cele subțiri). Nu lăsați adezivul să acționeze mai mut decât este specificat pentru a evita ruperea sau întinderea benzii de tapet.
Lipirea se face dinspre fereastră spre ușă. Lipim de sus în jos de-a lungul liniei verticale. Tapetul lipit trebuie să-l neteziți de la centru spre margini (datorită bulelor de aer) cu ajutorul periei de tapetare sau cu ruloul de presare (dacă nu aveți, atunci cu o cârpă uscată și curată). Recomandăm ca eventualele bule de aer care nu mai pot fi înlăturate prin netezire să fie perforate și apoi tapetul să fie netezit. În cazul în care în vreun loc va fi prea mult adeziv, atunci, în cursul netezirii, acesta se va scurge afară pe una din părți. Să fiți pregătiți și să aveți o cârpă curată la îndemână. Tapetele le lipim în așa fel, încât să se îmbine exact unul lângă altul și, doar în colțuri sau în locuri critice, le puteți lipi unul peste altul. Marginile tapetelor care depășesc în marginea partea de jos trebuie tăiate. Faceți uz de o riglă și un cuțit cu lamă cu repere.
În cazul în care lipiți nișele ferestrelor, lăsați tapetul să depășească marginile și apoi tăiați-l. Înainte de lipirea prizelor și a întrerupătoarelor, scoateți capacele prin deșurubarea șuruburilor, lipiți tapetul, decupați și apoi fixați capacul la loc cu șuruburi. NU UITAȚI SĂ DECUPLAȚI CURENTUL ELECTRIC.
În cazul în care banda de tapet nu se prinde bine la margini, ridicați cu atenție marginea, lipiți din nou adezivul și neteziți.
Lipiți întotdeauna tapetele la lumina zilei, cu fereastra și ușa închisă și nu închideți căldura. În cursul uscării este bine să mențineți în cameră o temperatură uniformă, ideal de la 18 la 20 °C. Împiedicați prezența curentului de aer sau căldura prea mare!!! Ideală este doar micro aerisirea, nu este benefic curentul de aer, aerisirea inadecvată. Lăsați ca tapetul de vinil să se usuce cel puțin 12 ore, cel mai bine 24 de ore, pentru a evita formarea umflăturilor sub tapet. În cazul nerespectării condițiilor climatice menționate mai sus, se poate deteriora tapetul deja lipit.
Și gata, ați terminat. Rămâne doar să montați la loc plintele, întrerupătoarele și prizele și să puneți mobila acolo unde se va potrivi și gata!
Recomandăm ca pentru lipirea tapetului să faceți uz de serviciile unui specialist (tapetar) care va lipi tapetul într-o modalitate corectă.