Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Cum pregătim peretele pentru tapetare

Suprafața pe care o veți tapeta trebuie să fie uscată, dreaptă și netedă. Cum aflați dacă suprafața de tapetare nu este prea umedă? De ce nu ar trebui să uitați vopseaua de penetrare? Dacă nu știți vă vom descrie cu detalii modul de pregătire a peretelui înainte de tapetare.

Îndepărtarea tapetelor și vopselelor vechi

Doriți înlocuirea tapetelor vechi cu unele noi? În acest caz vă așteaptă primul pas îndepărtarea tapetalor vechi. Există două metode pentru a scăpa de tapete – așa-zisa metoda “uscată”, prin care fâșiile individuale sunt rupte simplu de pe perete și metoda „umedă”, la care tapeta trebuie înainte umezită. 

  • Tapetele din hârtie și fototapetele pe suport de hârtie vor fii îndepărtate cu apă fierbinte în care se adaugă soluție de îndepărtare a tapetelor. Aceasta vă va ușura munca și vă va scăpa și de stratul de adeziv de sub tapete.
  • Tapetele din vinil sunt formate din două straturi diferite – în timp ce stratul superior se va îndepărta ușor prin metoda uscată, stratul inferior, din celuloză, se va îndepărta cu ajutorul apei.
  • Tapetele din vlies și fototapetele pe suport din vlies vor fii îndepărtate de pe perete în mod simplu fără folosirea apei sau a preparatelor chimice. Găsiți numai un colț care se dezlipește (eventual ajutați-vă cu cuțitul) și apoi trageți tapetul de pe perete prin mișcare de sus în jos.

În cazul în care peretele conține vopsea veche, aceasta trebuie polizată. În cazuri extreme putem folosi leșie sau agent chimic de îndepărtare a vopselei vechi. 

Cum pregătim peretele pentru tapetare Cum pregătim peretele pentru tapetare Cum pregătim peretele pentru tapetare

Pregătirea peretelui pentru tapetare

Suprafața de tapetare trebuie să fie netedă, cu absorbție bună și fără crăpături. Înainte de tapetare verificați ca suprafața să nu conțină substanțe care să împiedice aderența și să fie suficient de rezistentă. Haideți să descriem pas cu pas procedura de pregătire a peretelui pentru tapetare.

Calitatea suprafeței de tapetare

Doriți instalarea tapetului pe un perete tencuit? Verificați simplu calitatea acestuia prin trecerea cu palma peste tencuială. În cazul în care pe degete se vor lipi particule de praf, rezistența nu este suficientă. Un test asemănător poate fii efectuat cu ajutorul unei benzi adezive.

Ce să facem în cazul unei suprafețe fără calitate, cu o bază friabilă? Particulele libere trebuie îndepărtate, eventual suprafața consolidată cu ajutorul unui mortar de reparare (de exemplu Hydrosol). În cazurile extreme stratul friabil sau vopseaua pot fii polizate și suprafața poate fii tencuită din nou. 

Umiditatea suprafeței pentru tapetare

Cum aflați umiditatea peretelui dacă nu aveți la îndemână un umidometru? Este îndeajuns o folie (cu dimensiunea de 0,3 x 0,3 m), pe care o lipiți pe perete cu bandă adezivă. Îndepărtați folia după aproximativ 24 de ore. În cazul în care pe partea interioară a foliei a apărut abur condensat sau în cazul în care peretele de sub folie s-a înnegrit, peretele este prea umed. 

În acest caz trebuie să așteptăm uscarea suficientă a peretelui sau să încălzim încăperea cu ajutorul unui calorifer pentru a grăbi uscarea.

Absorbția peretelui pentru tapetare

Un alt test care trebuie efectuat înainte de tapetare va stabili gradul de absorbție al peretelui. Cu ajutorul periei sau al unui pulverizator stropiți apă și urmăriți cât de repede este absorbită. Suprafața ar trebui să se înnegrească după câteva secunde. În cazul în care apa este absorbită foarte repede, peretele trebuie prevăzut cu o vopsea de penetrare. În cazul contrar, în care apa nu este absorbită deloc sau foarte puțin, este necesară polizarea din nou a suprafeței.

Alcalinitatea suprafeței pentru tapetare

Pentru tapetare este indicată o tencuială normală (pH = 7) sau ușor alcalină (pH = 8–9). Umeziți tencuiala cu apă distilată apropiați o hârtie de turnesol și în funcție de colorit veți identifica gradul de alcalinitate. 

În cazul în care tencuiala este extrem de alcalină (pH > 8), poate produce un colorit nedorit al tapetului. Suprafața de tapetare ar trebui prevăzută cu o vopsea de izolare și lăsată să se usuce suficient.

Curățarea și nivelarea suprafeței pentru tapetare

Nu uitați să îndepărtați orice pată de grăsime, de ulei sau de gudron de pe perete. Pe o suprafață murdară nici tapetul nici adezivul nu ar adera bine, în plus pe tapet ar putea apărea pete inestetice. 

În cazul apariției mucegaiului, folosiți preparate antimucegai (ideal fără conținut de clor) și permiteți uscarea suficientă a locurilor afectate.

Există fisuri pe perete? Denivelările mărunte pot fii remediate cu ajutorul pânzei de smirghel, cele mai mari se rezolvă cu ajutorul chitului. De regulă este îndeajuns a amesteca cu apă și cu ajutorul spatulei sau al șpaclului chitul va fii întins pe perete. În comparație cu un ghips obișnuit, chitul se întărește și se usucă mai repede astfel că veți putea continua tapetarea în aceiași zi. 

tapet tapete tapete

 

Pregătirea unor suprafețe pentru tapetare specifice

Doriți lipirea tapetului pe ghips-carton? Înainte îndepărtați tapetele vechi sau vopseaua de zugrăvit și apoi aplicați pe perete o vopsea de penetrare pentru suprafețe puternic absorbante. În funcție de tipul tapetului veți alege ulterior adezivul corespunzător.

Doriți instalarea tapetului pe laminat decorativ? Înainte de toate acesta trebuie degresat cu atenție și apoi înăsprit cu ajutorul smirghelului pentru a obține o suprafață poroasă la care tapetul și adezivul să adere cel mai bine. Înăsprirea nu este necesară în cazul în care veți folosi în pasul următor un strat de punte adezivă care va asigura absorbția ideală. Și în acest caz pentru lipirea tapetului folosiți tipul de adeziv adecvat. 

Penetrarea

Un pas important în pregătirea peretelui pentru tapetare este penetrarea care va întări peretele, va uniformiza suprafețele de culori diferite și va asigura o absorbție uniformă a suprafețelor aerisite, cu absorbție ridicată și a celor poroase. Tapetarea va fii mult mai simplă și nu există riscul ca tapetul să se desprindă de pe perete. 

Penetrarea Penetrarea

Cum se aplică vopseaua de penetrare

În cazul lipirii tapetului cu strat suport din hârtie (tapete din hârtie sau vinil sau fototapete cu suport din hârtie) vă veți descurca în general fără vopsea de penetrare. Aceasta este înlocuită de adezivul pe care îl veți aplica direct pa tapet.

În cazul în care veți folosi tapete din vlies, peretele trebuie prevăzut înainte cu vopsea de penetrare. Adezivul se aplică direct pe perete și există riscul că se va usca înainte de a ajunge la lipirea tapetului pe perete.

Procedura de penetrare a peretelui:

  • Înainte alegeți vopseaua de penetrare adecvată (în funcție de tipul suprafeței) și respectați instrucțiunile producătorului (diluare și timp de uscare).
  • Îndepărtați de pe suprafață vopseaua veche, petele grase și praful, reparați eventualele fisuri și denivelări.
  • Pe suprafața curată, degresată și uscată aplicați lichidul de penetrare cu ajutorul rolei, periei sau al unui pulverizator. 
  • Permiteți uscarea penetrației aproximativ 2-4 ore.
  • În cazul în care suprafața nu este suficient de rezistentă, repetați procedeul.
  • După uscarea corespunzătoare puteți începe tapetarea sau zugrăvirea.

Alegerea adezivului pentru tapetare

Alegerea și pregătirea adezivului este în funcție de instrucțiunile de pe tapet (a se vedea simbolurile de pe tapet) și de manualul existent pe adeziv. Pentru fiecare tip de tapet există întotdeauna adezivul corespunzător – pentru tapete din hârtie, din vlies și din vinil.

Cum se face lipirea tapetului

Înainte de toate faceți rost de cantitatea de tapet suficientă pe care o doriți instalată pe perete. Vă va fii de folos o formulă simplă:

  • Dimensiunea tapetului în m² = (înălțimea peretelui pentru tapetare x suma lățimilor pereților, pe care vom lipi tapetul – ferestre și uși pe suprafața pentru tapetare) ×1,1 (coeficientul 1,1 exprimă faptul că luăm în considerare o pierdere de aproximativ 10 %). 

Verificați de asemenea faptul că tapetele nu prezintă nici un semn de deteriorare. Comparați rolele atât vizual cât și prin numărul lor de lot – să nu difere culoarea sau modelul.

Până să începeți tăierea fâșiilor de tapet, măsurați înălțimea încăperii și la lungimea tapetului adăugați încă 5 cm la marginea superioară și inferioară. Dacă tavanul este la înălțimea de 2,5 metri, fâșia rezultată de tapet va fii lungă 260 cm.

Pentru siguranță așezați la început fâșiile de tapet una lângă alta pe pământ – puneți-le astfel ca să se îmbine între ele, eventual marcați fâșiile cu un număr, pentru a asigura ordinea corectă la lipirea fâșiilor pe perete.

Lipirea în sine a tapetelor pe perete diferă în funcție de tipul de tapet folosit. Cea mai marcantă diferență se referă la aplicarea adezivului – în timp ce pentru tapetele din vinil și din hârtie acesta se aplica direct pe tapet, în cazul tapetelor din vlies adezivul se aplică pe perete.

Sunteți interesați de un manual detaliat cu privire la tapetarea pereților? Dați citire următoarelor articole:

  • Cum lipim tapetele din vinil pe perete
  • Cum lipim tapetele din vlies pe perete

Rezumat

Pregătirea peretelui pentru tapetare vă va înlesni munca și va asigura faptul că tapetele vor rezista pe perete un timp mai îndelungat. Asigurați-vă de faptul că suprafața pentru tapetare este dreaptă, uscată și netedă și nu uitați să aplicați vopseaua de penetrare.

S-ar putea să vă intereseze:


Produsele au fost puse în coș