Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Psihologia culorilor de interior – faceți alegerea bună

 

Cum să lucrați cu culorile în interior? Ce culoare să alegeți pentru bucătărie și ce culoare pentru living? Priviți efectul și semnificația culorilor și alegeți pe cea potrivită.

Influența culorilor asupra stării psihice

Psihicul uman și culorile sunt strâns legate. Preferințele noastre de culoare sunt astfel influențate, de exemplu, de modul în care ne simțim în prezent. Când suntem plini de energie și bucurie, este mai probabil să căutăm culori vesele și îndrăznețe decât cele întunecate. Încearcați să vă gândiți la modul în care starea dvs. de spirit afectează alegerea culorilor.

Și tot astfel funcționează invers. Alegând anumite culori, puteți crea atmosfera potrivită, de exemplu pentru a stimula pofta de mâncare, a încuraja creativitatea, a vă calma sau, dimpotrivă, a energiza. Așa că întotdeauna clarificați mai întâi cum ați vrea să vă simțiți în camera dată.

Acțiunea și semnificația culorilor de interior

Fiecare culoare are proprietăți diferite, datorită cărora transmite în secret anumite informații, induce un anumit sentiment, gust sau poate o amintire. Pentru a o alege pe cea potrivită, vedeți cum ne afectează fiecare culoare:

  • Albastru: calm, armonios, tradițional, stabil
  • Verde: relaxant, proaspăt, evocă natura și induce echilibru
  • Galben: culoarea caldă a soarelui, promovează bucuria, dă energie
  • Portocaliu: promovează creativitatea, entuziasmul și optimismul
  • Roșu: extrovertită, provocatoare, energizantă, stimulând senzualitatea și apetitul
  • Roz: tandru, blând, dulce, tineresc
  • Violet: misterios, luxos, subliniază delicatețea
  • Maro: cald, pământesc, evocă lemnul și confortul
  • Negru: elegant, minimalist, sofisticat, luxos
  • Gri: neutru, calmant, ușor de combinat cu alte culori
  • Alb: cool, curat, neutru, dar și simbol al perfecționismului

Cum vom lucra cu culorile de interior

Ați ales deja cele mai bune culori? Următorul pas către interiorul de vis este combinația lor potrivită. Deci, cum să combinați culorile în interior? Secretul designerilor este ascuns în așa-numita „regula de trei”. Da, atât de simplu. Combinați întotdeauna trei culori sau trei materiale. Adăugați încă două, mai decente, la culoarea dominantă selectată

În același timp, gândiți-vă la materialele pe care intenționați să le utilizați. De exemplu, dacă vă gândiți la lemn, una dintre culorile dvs. va fi maro. Sau dacă doriți aparate din oțel inoxidabil, una dintre culorile dvs. va fi argintiul.

Acum nu mai rămâne decât să combinați culorile, astfel încât împreună să creeze un întreg armonios. Pentru culoarea dominantă aleasă, alegeți alte două care să o completeze, să o sublinieze și să o însuflețeze în mod adecvat. Albastrul poate fi încălzit cu maro și bej, griul poate fi energizat adăugând roșu sau portocaliu, în timp ce negrul iese în evidență perfect în combinație cu gri și alb.

În cele din urmă, luați în considerare dimensiunea spațiului care doriți să se potrivească cu culorile selectate. Dacă aveți puțin spațiu, folosiți culori deschise care măresc vizual spațiul. Păstrați culorile închise pentru accesorii sau pentru spații mai mari care vor oferi o senzație mai confortabilă

Care este culoarea recomandată pentru sufragerie

Camera de zi este un loc de odihnă, divertisment și întâlnire și, prin urmare, ar trebui să fie mobilată într-un mod confortabil. Dar nu uitați de funcția sa reprezentativă. Aici vă invitați vizitatorii, sărbătoriți o zi de naștere sau decorați un brad. Deci ce culori să alegeți pentru a vă face oaspeții să se simtă fabulos? 

Culorile neutre precum gri, bej și măsline deschis sunt alegerea corectă. Încercați un tapet bej sau crem , care oferă căldură. Aceste culori arată frumos în combinație cu lemnul cald și metalul rece. Dacă vreți să aduceți atmosfera ultimei dvs. vacanțe de vară în sufragerie, folosesiți tapete bej cu model de piatră. 

Dacă aveți un spațiu mare, nu vă fie teamă de nuanțe calde închise. Alegerea corectă este un tapet verde sau un tapet albastru instalat pe un perete care induce un sentiment de pace si armonie.  

Care este culoarea recomandată pentru bucătărie

Pentru bucătărie alege culori care sunt așa-zise să muște. Acestea includ roșu, roz, maro, galben intens și, de asemenea, culori pastelate. Acestea vor stimula apetitul, vor crea o atmosferă plăcută și prietenoasă și vor da dorința de a găti și de a experimenta ingrediente. 

Dimpotrivă, încercați să evitați utilizarea așa-ziselor culori la modă, adică cele care sunt în mod curent în preferințe, dar în câțiva ani nici măcar câinele nu va lătra la ele. Ar trebui să vă simțiți bine în bucătărie chiar și peste cinci ani, așa că alegeți culori atemporale.

Dacă alegeți culori neutre, puteți însufleți bucătăria cu un blat închis la culoare și electrocasnice colorate, plăci de bucătărie originale sau set de magneți, care vor decora frigiderul dvs. Nu vă fie frică de accesorii, vase sau perdele colorate. Dacă aveți un blat de bucătărie simplu și mobilier, faceți bucătăria specială cu un tapet alb-negru sau un tapet cu model gastro. Pe scurt, bucătăria poate absorbi culori și combinații mai îndrăznețe. 

Care este culoarea recomandată pentru dormitor

Evitați culorile strălucitoare și extravagante în dormitor. Alegeți culori liniștitoare și calde precum bej, gri, cais, albastru închis sau maro. Mai presus de toate, camera ar trebui să pară curată și primitoare. Piesa centrală este un pat confortabil, al cărui material încearcă să se armonizeze cu celelalte piese de mobilier din cameră. Nu exagerați cu accesorii sau flori, atârnați fotografii alb-negru pe perete dacă vreți sau un tablou decent. Veți induce o atmosferă intimă printr-un tapet de dormitor sau prin lămpi de perete.

Sfat: Puteți experimenta cu culorile cel puțin atunci când alegeți așternutul.

Care este culoarea recomandată pentru camera copilului

Atunci când amenajați o cameră pentru copii, gândiți-vă la multifuncționalitatea acesteia. Este un dormitor, birou și cameră de joacă într-unul. Folosiți culori vesele, nu vă temeți de culori pastelate de toate nuanțele și de gri neutru. În orice caz, consultați alegerea culorilor cu beneficiarul camerei - la urma urmei, doriți ca acesta să se simtă confortabil în camera lui.

Încercați întotdeauna să mențineți armonia culorilor. Măcar potriviți zona din jurul patului la culori calme, apoi puteți folosi nuanțe mai îndrăznețe la masa de lucru. Utilizarea culorilor moi poate fi, de asemenea, un compromis precum și fototapete pentru camera copiilor cu eroul preferat.

Sfat: Citiți de asemenea, Cum vom amenaja camera copilului.

Care este culoarea recomandată pentru baie

Baia, ca și dormitorul, ar trebui să ofere o impresie curată. Deci alegeți modele simple și culori proaspete precum alb, albastru, gri sau verde. Înainte de a alege culorile, imaginați-vă că tocmai ați făcut baie și vreți să relaxați. De ce culoare ați vrea sa fiți inconjurați?


Puteți combina culorile decente cu accesorii mai îndrăznețe precum prosoape, oglinzi sau ambalaje cosmetice. Hitul ultimilor ani este betonul industrial sau stilul minimalist cu faianță monocromatică, cu care nu veți strica nimic.


Produsele au fost puse în coș