Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

Cum să amenajezi o sufragerie

Bucătăria este supranumită „inima căminului” iar sufrageria nu se numește nimic altceva decât... sufrageria? Probabil că ar merita și o poreclă suficient de grăitoare, la urma urmei, majoritatea oamenilor consideră că este cea mai importantă cameră din casă. Desigur, s-ar putea certa despre asta - conform feng shui-ului, bucătăria și dormitorul sunt cele mai importante încăperi. Dar probabil simțiți în mod subconștient că este camera de zi pe care vă place mereu să o arătați vizitatorilor.

În trecut numai pentru cei înstăriți

Nu are rost să ne îndoim de importanța sufrageriei. Deși ne-am putea lipsi de ea, pentru că ne putem uita la televizor și ne putem relaxa în dormitor, de exemplu, dar de ce să ne întoarcem în Evul Mediu? Pe atunci, păturile mai sărace ale populației nu puteau decât să viseze la ceva atât de peste standard. Este greu de crezut din perspectiva actuală, dar la un moment dat, camerele a căror funcție era asemănătoare sufrageriei actuale erau domeniul cumpărătorilor înstăriți și al nobilimii.

Camera de zi, așa cum o percepem astăzi, servește pentru diverse scopuri. Ne relaxăm în ea, organizăm întâlniri de familie, sărbătorim aniversări și, nu în ultimul rând, încercăm să facem o impresie bună prietenilor, cunoscuților sau altor vizitatori prin intermediul acesteia. În plus, camera de zi modernă coincide cu camera de recepție - un lounge, al cărui interior a fost decorat cu opere de artă, trofee și alte decorațiuni valoroase.

Totuși, în ceea ce privește camera de zi ca cameră destinată în primul rând petrecerii timpului cu familia, aceasta a apărut în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Adică în perioada în care Biedermeier a apărut în Europa Centrală. La acea vreme, centrul atenției a ajuns la salonul din care nu lipsea niciun element important. Pe lângă canapele și fotolii, într-o casă burgheză clasică, am putea găsi și un pian sau o mașină de cusut.

Cum să amenajezi o sufragerie

Ce funcție va îndeplini sufrageria dvs.?

Înainte de a vă grăbi să faceți cumpărături pentru articolele esențiale pentru camera de zi, gândiți-vă înainte la funcția camerei. Faceți-o cu adevărat, sau riscați să vă întoarceți la punctul unu în curând – când realizați că de fapt aveți nevoie de mult mai mult decât „doar” un loc de relaxare. Un exemplu tipic este conectarea sufrageriei cu biroul, care este o practică comună în zilele noastre. Sau apartamentul dvs. este mic și ați vrea ca sufrageria să funcționeze ca dormitor?

Stilul ales ar trebui să meargă mână în mână cu utilizarea planificată.

Dacă veți folosi camera pentru multe activități diferite, mobilierul de sistem sau modular va fi probabil o alegere rezonabilă pentru dvs. Avantajele sale sunt evidente - alegeți piesele care vise potrivesc ca mărime sau funcție. Le puteți combina după bunul plac și, dacă este necesar, eliminați unul dintre elemente sau, dimpotrivă, adăugați altul.

Veți avea mâinile libere, ca să spunem așa, atunci când amenajați o cameră „cu destinație unică”, adică o sufragerie care nu va înlocui un birou sau un dormitor și nu va fi conectată la bucătărie. Alegerea stilului va fi doar o chestiune de gust (și, desigur, de posibilități financiare).

Cum să amenajezi o sufragerie

Cum să împărțiți camera de zi în mai multe sectoare?

Ați ajuns la concluzia că va trebui să împărțiți camera de zi în mai multe zone separate? Există mai multe moduri de a face acest lucru - și vestea bună este că nu trebuie să fie doar zidurile. Împărțirea în zone este posibilă și folosind rafturi, uși glisante sau mobilier. În ultimii ani, designerii nu se tem să folosească, de exemplu, o masă cu televizor, un acvariu sau o vitrină pentru a împărți camera. Și în camera de zi foarte spațioasă, care servește și drept dormitor, este desigur posibil să se creeze o barieră prin paturi.

Cum să amenajezi o sufragerie într-un apartament?

O categorie anume de sufragerie sunt cele „de bloc”. De obicei nu se laudă cu o suprafață mare de podea, dar trebuie să asigure cerințe mari. Designul și echipamentul lor trebuie să corespundă unor amenajări mai modeste. Uneori este necesar să împărțiți spațiul în mai multe zone, care transformă camera de zi într-o cameră multifuncțională. Cum să faceți față unei sarcini atât de dificile?

Un stil modern sau minimalist se potrivește sufrageriei din apartament. În ultimii ani, a existat un interes din ce în ce mai mare pentru un stil cu o notă industrială - poate că nu atrage toată lumea, dar atunci când mobilarea unui astfel de interior este întreprinsă de un antreprenor cu suficientă experiență, rezultatul arată excelent. Pe lângă un aspect interesant, aduce și o creștere optică a spațiului, ceea ce este mai mult decât de dorit într-o cameră mică. 

La fel ca cel minimalist, dar mult mai confortabil esre stilul de viață scandinav . Se caracterizează prin culori deschise neutre, mobilier de calitate din materiale naturale și decorațiuni sub formă de lumânări parfumate, paturi shaggy și alte accesorii textile. Puteți găsi multă inspirație pentru sufragerie (și deci pentru toată casa) pe Pinterest și alte rețele de socializare.

Cum să amenajezi o sufragerie

Nu există spațiu în plus în blocurile mici, iar camera de zi servește adesea drept dormitor. Este și cazul dvs.? Din fericire, lipsa spațiului nu intră în conflict cu un somn de calitate. Paturile și saltelele  pot fii înlocuite cu succes de canapelele extensibile pentru somnul zilnic. În comparație cu o canapea obișnuită, este adaptată pentru dormit și oferă o soluție completă fără compromisuri.

În general, culorile mai simple și mobilierul necombinat sunt potrivite pentru o sufragerie într-un apartament la bloc. Este ideal să zugrăviți într-o singură culoare și să subliniați un perete cu tapet. Dacă completați întregul cu mai multe elemente interesante, de exemplu un fototapet ales corespunzător, cu siguranță nu va părea plictisitor și auster.

În legătură cu decorațiunile atrăgătoare, care sunt perfecte pentru o sufragerie modernă, nu putem să nu menționăm plăcile metalice stilate, postere și fotografii elaborate grafic sau chiar picturile pe pânză. Desigur, nu trebuie să subliniem că ar trebui să se potrivească în culoare și temă. O compoziție proastă va transforma instantaneu o cameră cu gust altfel într-o rulotă ieftină

Tablou canvas

Tablou canvas: Pisica alb-negru

Asigurați-vă întotdeauna că există suficientă lumină

Indiferent dacă amenajați o sufragerie mare sau una compactă, acordați atenția cuvenită luminii. Lipsa acesteia are un impact negativ asupra sănătății noastre și, în plus, reduce confortul interiorului. 

Este foarte clar că iluminatul central sub formă de candelabru (potrivit camerelor de zi mari și camerelor cu tavan mai înalt) sau alte plafoniere este doar unul dintre multele elemente de pe lista surselor de lumină pe care le-ai putea folosi în camera de zi. Dar ce alte variante mai sunt? Ca de obicei, depinde de aspectul camerei. Oferta este largă și include spoturi, plafoniere, lămpi de perete și podea sau benzi LED atmosferice. 

Fototapet după amplasare Fototapet după amplasare

Unde vom amplasa canapeaua?

O parte integrantă din marea majoritate a camerelor de zi este un set de canapele, care reprezintă centrul imaginar al camerei. Cu toate acestea, amplasarea sa este adesea o piatră de poticnire. Într-o cameră suficient de mare, nu trebuie să fie lipit de perete, așa cum cred mulți oameni - poate arăta mult mai bine în spațiu. 

De departe, cea mai mare (și destul de comună) greșeală este să stați cu spatele la ușă. Toată lumea vrea să aibă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă, ceea ce nu este chiar posibil în cazul unei astfel de amplasări. Așadar, găsiți un loc pentru canapea, astfel încât să aveți o vedere neobstrucționată asupra întregii încăperi. Și nu uitați de spațiul liber din jurul acesteia, astfel încât să vă puteți plimba confortabil în jurul lui.

 


Produsele au fost puse în coș