Fiecare copil merită camera sa în care va petrece cea mai mare parte a zilei. La ce vârstă este ideal mutatul copilului în camera sa? Și cum se face aceasta astfel ca și cei mai mici să adoarmă bine în pătucul lor?
Poate părea surprinzător faptul că mulți experți consideră că deja un bebeluș de câteva luni merită spațiul său propriu în care se va simți în siguranță. La început se va mulțumi cu un colțișor cu suport muzical și zăbrele, cum însă acesta va crește v avea nevoie de mai mult spațiu care poate fi oferit de camera de copii.
Camera proprie de copii va întări încrederea de sine a acestuia
Mutatul în camera proprie este important din punct de vedere al dezvoltării copilului. Învingerea fricii de întuneric și sperietori va naște în copil încrederea de sine atât de necesară care îi va fi de folos la a trece cu bine peste o despărțire mai lungă de părinți – de exemplu la începerea mersului la grădiniță. În afaraă de aceasta copilul va învăța faptul că și părinții au nevoie de intimitatea oferită de dormitorul lor.
Care este timpul potrivit pentru camera de copii
Care este vremea mutatului copiilor în camera lor proprie? Nici psihologii nu au un punct comun cu privire la acest lucru. Unii experți spun că vremea ideală este vârsta de șase luni după nașterea bebelușului, la care copilul se bucură de un somn mai lung și mia bun în camera sa. La modul general se poate spune că trei ani este vârsta pentru camera de copii, opiniile liberale spun de la cinci ani.
Atenție la anxietatea de separare
Din discuțiile pe internet rezultă faptul că majoritatea părinților oferă copiilor camera proprie la un an sau la doi ani de la naștere. Nu rareori se întâlnec cu un insucces – copilul este nefericit, nu poate adormi în pătuțul său și solicită prezența părinților. În opinia medicilor, cauza este anxietatea de separare care apare natural la copii cu vârsta între 1-2 anișori și îngreuiază adormitul în condiții de singurătate.
Cât de mare să fie camera copiilor
Indiferent de vârsta la care decideți să amenajați copiilor camera proprie, aveți în vedere mărimea suficientă a acesteia. Pentru unul sau doi copii se recomandă o cameră cu suprafața de cel puțin 16 m2. Al treilea copil va avea nevoie de 10 metri în plus.
În cazul onor frați cu diferență de vârstă mai mare încercați să oferiți fiecăruia puțină intimitate. Sunt de ajutor diferiți pereți despărțitori, biblioteci înalte sau un pat etajat.
Împărțiți camera de copii în trei zone
La aranjare, merită, de asemenea, să respectați principiul a trei zone separate, fiecare dintre acestea având un scop diferit. În fiecare cameră pentru copii ar trebui să existe o zonă pentru dormit, una de joacă și, mai ales, o zonă de învățare. Ultima zonă menționată ar trebui să fie compusă dintr-un birou pentru copii, un scaun de lucru și o sursă de lumină adecvată, de exemplu sub forma unei lămpi de masă. Aveți în atenție un birou reglabil pe înălțime, astfel încât să crească odată cu copilul dvs. și acordați atenție ergonomiei scaunului, care va asigura o postură corectă și va preveni durerile de spate.
Cum să aranjăm camera de copii
Aranjarea camerei copiilor trebuie să fie cât mai eficientă, practică și în același timp confortabilă, astfel încât copilul să se simtă mulțumit în ea. Inspirați-vă din ceea ce îi place micuțului dvs. - poate vor aduce fericire postere și imagini dintr-un film animat Extratereștrii sau Împărăția de gheață.
Pentru cei mai mici copii, luați un pătuț cu un țarc, în care să nu puneți niciodată prea multe perne si pături, în care s-ar putea încurca. Pentru a fi siguri, puteți plasa și un monitor de respirație sau un monitor video pentru bebeluși în cameră, cu ajutorul cărora veți avea copilul sub control în orice moment.
Doriți mai multe? Citiți de asemenea:
- 9 sfaturi privind amenajarea unei camere pentru fetiță
- 8 sfaturi privind amenajarea unei camere pentru băiețaș
Pentru ca copilul din cameră să nu se teamă când adoarme, puteți lăsa ușa întredeschisă sau puteți reduce lumina aprinsă. Jucăriile pentru pătuț, care emit diferite melodii și îi ajută pe cei mici să adoarmă mai ușor, creează o atmosferă la fel de plăcută.
Mobilierul din camera de copii trebuie să crească împreună cu copilul
Nu uitați, camera copiilor vă va însoți copilul mulți ani. Puteți economisi multă muncă și bani alegând o bază neutră sub formă de pereți albi și ideal mobilier din lemn multifuncțional sau care se poate extinde pentru camera copiilor. Pe măsură ce copilul crește, veți face față doar cu înnoirea ocazională a decorațiunilor.
SFAT: Un mod ideal de transformare a camerei de copii sunt tapetele și fototapetele de perete. Alegeți un perete sau o parte a acestuia și instalați o tapetă cu motiv pentru copii. Dacă optați pentru tapete vlies aveți siguranța îndepărtării și înlocuirii lor ușoare.
Camera de copii ca și cadou frumos la aniversări?
Nu știți cum să surprindeți copiii la aniversare? Ce spuneți să îi faceți cadou camera sa proprie? Onomastica, dar și mutatul într-o cameră nouă, sunt ocazii ideale pentru asta. Începeți să-i explicați copilului cu mult timp dinainte de ce este grozav să aibă propria lui cameră în care să se joace și să doarmă și nu ezitați să-l lăsați să vă ajute să alegeți culorile, jucăriile sau decorațiunile pentru camera lui.
SFAT: Micutului dvs. îi plac supereroii pe care îi cunoaște de pe ecranul de film? Oferiți copilului un poster sau un tapet din care să fie admirat de Spiderman sau Batman.
La aniversarea zilei de naștere acoperiți ușa de la camera de copii cu o hârtia mare de cadouri și permiteți copilului să „desfacă” atent cadoul său. Vă asigurăm de faptul că bucuria copilului ce se va imprima în ochii acestuia va fii de neprețuit!
Sfaturi și recomandări cu privire la mutatul copiilor în camera proprie
- De regulă, nu mutați copilul în camera lui dacă este bolnav sau dacă apar dințișorii. Nici măcar când îl înțărcați de la alăptare. O experiență stresantă într-un mediu nou s-ar putea multiplica și declanșa traume.
- Pentru perioada de trecere, luați un fotoliu pliant pentru camera copiilor, pe care să dormiți la nevoie. Mamele care alăptează îl vor aprecia și ele.
- Dacă copilul începe să țipe noaptea, mergeți și verficați, calmați, îmbrățișați copilul sau stați cu el în cameră pentru un timp pentru a-l asigura că sunteți mereu în apropiere. Dar apoi mergeți din nou în dormitor.