Autentificați-vă

Administrare cont

Reducere la prima cumpărătură pe Buvu.ro 16 LEI *

* Reducerea o puteți folosi pentru o comandă în valoare de peste 160 LEI
 
 

8 sfaturi pentru un apartament mic sau cum să amenajați o garsonieră

Nu știți să mobilați o garsonieră la bloc? Chiar și într-un spațiu atât de mic, puteți locui confortabil fără a sacrifica intimitatea, camera de zi sau dormitorul. Vă vom sfătui cum să vă transformați camera mini într-un apartament în toată regula.

Viața în garsonieră

O garsonieră sau un apartament 1+0 este o alegere frecventă, mai ales pentru locuința în orașe mai mari, unde prețurile pentru apartamente și chiriile cresc la niveluri vertiginoase. În orașele mai mici sau în sate cresc prețurile caselor, aici puteți construi o „garsonieră” sub forma unei case mici, de exemplu construcție modulară din lemn. Deși este un spațiu mic de până la 35 m², trebuie să includă o bucătărie, sufragerie, living, dormitor și baie. Rezultatul este un miniapartament 5 în 1. Fie că sunteți un așa-zis „celibatar”, un cuplu tânăr sau un senior, știți că amenajarea spațiului în așa fel încât să mai existe loc de mișcare este o provocare. Nu disperați, vă vom sfătui cum să creați magic un palat multifuncțional din minispațiul dvs.

Amenajarea unei garsoniere

Înainte de a începe să amenajați garsoniera, desenați un plan simplu. Introduceți toate dimensiunile camerei, ferestrelor și ușilor în plan. Hârtia cu pătrățele vă va ușura munca. Sau, dacă suntețipasionat de tehnologie, folosiți unul dintre programele de planificare online.

Aveți un plan? Așa că notați tot ce trebuie să intre în apartamentul dvs. Nu trebuie să scrieți fiecare lingură sau șosetă. Tot ce trebuie să faceți este să clarificați ce va trebui să depozitați. Aveți multe cărți sau LP-uri? Aveți nevoie să vă montați toate echipamentele sportive în apartament? Această listă vă va ajuta să găsiți mai repede un loc pentru tot ce aveți nevoie.

În cele din urmă, gândiți-vă la ce doriți să faceți în apartament. Practicați yoga în fiecare dimineață și aveți nevoie de un loc unde să vă întindeți o saltea corespunzătoare? Lucrați des de acasă sau studiați și ar fi potrivit un colț de lucru? Sau așteptați o creștere a familiei și doriți un „colț pentru bebeluși”? Țineți întotdeauna cont de activitățile dvs. zilnice atunci când vă decideți pentru o garsonieră.

Împărțiți camera în mai multe zone

Cel mai simplu mod este să folosi zugrăveli diferite pentru fiecare zonă. Rețineți, însă, că un spațiu mic cere culori deschise, care măresc vizual și aerisesc încăperea. Așa că alegeți întotdeauna nuanțe mai deschise. Un ajutor practic sunt  tapetele. Încercați tapete monocolore, care oferă spațiului confort sau tapete cu dungi, care oferă o prelungire optică a încăperii sau o ridicare a tavanului.

O altă opțiune este împărțirea camerei cu mobilier. Un paravan sau orice piesă de mobilier mai înaltă vă va servi perfect în acest sens. Cu toate acestea, nu uitați să mențineți încăperea aerisită și lumina exterioară. Prin urmare, alegeți mobilier cu două fețe în culori deschise. De asemenea, puteți împărți camera folosind placaj, instalând o scândură de lemn sau uși glisante.

Zonele individuale pot fi marcate cel mai subtil folosind accesorii. Atârnați pe perete fototapete, tablouri și postere tematice. Pe podea veți delimita linia cu o bucată de covor. Un decor simplu și practic sunt plantele de cameră mature într-un ghiveci. 

Separați zona de zi și locul pentru odihnă

Ceea ce ar trebui să separă cu siguranță într-o garsonieră este dormitorul tău. Camuflați patul astfel încât să nu fiți nevoiți să vă uitați la el toată ziua, iar dormitorul va păstra spiritul unui loc intim pentru odihna dvs. Există mai multe modalități de a realiza acest lucru:

  • Utilizarea unei zugrăveli sau a unui tablou diferite
  • Pat supraetajat
  • Montarea unui perete din lemn sau gips-carton
  • Amplasarea adecvată a mobilierului (bibliotecă, paravan)
  • Instalarea unei draperii
  • Crearea unei unități de dormit speciale, la comandă, cu spațiu de depozitare

Pentru garsonieră folosiți mobilă multifuncțională

Un spațiu mic necesită multifuncționalitate. Dacă vă permiteți să investiți în echipamente, nu ezitați să discutați despre opțiunile dvs. cu un arhitect care vă va sfătui cum să puneți totul cap la cap în garsoniera dvs. cât mai practic posibil. A doua variantă este să încredințați producția de piese mari de mobilier unui dulgher priceput, care le va realiza la comandă. Veți vedea că această investiție se merită.

Daca aveți doar un buget limitat și vreți să mergeți pe oferta magazinelor de mobilă aveți mereu în vedere multifuncționalitatea. Pentru ca mobilierul sa ofere spatiu maxim de depozitare, să fie pliabil și să poată fi mascat ușor atunci când nu este nevoie a fii utilizat. Există piese ideale pentru spații mici:

  • Canapea pat
  • Pat pliabil
  • Scaune și masă pliante
  • Mobilier suspendat (noptiera, scaun)
  • Scaun cu spatiu de depozitare
  • Dulapuri rotative

Spații de depozitare

Arma secretă pentru a avea o locuință mică aerisită, dar ordonată, constă în spații de depozitare. Folosiți la maxim de la dormitor până la bucătărie! În afară de cutii și lăzi de depozitare, amplasate în spații goale sau sub pat, dotați apartamentul cu o canapea sau o măsuță de cafea cu spațiu de depozitare. Ascundeți lucrurile în plus în taburet. Alegeți dulapuri și dulapuri înalte astfel încât să fie folosit spațiul până în tavan. Dormitorul tip scenă este, de asemenea, o soluție perfectă. Spatiul de sub pat vă oferă un spațiu generos de depozitare, din lateral puteți avea sertare sau o bibliotecă.

Folosiți pereții

Deoarece aveți o suprafață foarte mică la dispoziție, profitați la maximum de pereții apartamentului. Instalați mobilier suspendat, cum ar fi o canapea pliabilă sau o masă. Dacă le echipați cu rafturi în care veți depozita obiectele de valoare, apartamentul va arăta în continuare aerisit. Nu faceți economie la diverse cârlige și umerașe care vă vor oferi un spațiu decent de depozitare. Scopul este să vă distribuiți toate lucrurile în mod uniform în întreaga cameră, astfel încât să aveți puțin spațiu liber și să vă puteți deplasa confortabil prin apartament, fără să vă loviți de mobilierul din jur.

pixabay.com

Luați aminte la detalii

Un apartament mic are un dezavantaj evident și anume că totul este la vedere. Ceea ce se pierde într-un apartament mare, într-o garsonieră apare ca un pumn în ochi. Așa că nu uitați să aranjați totul astfel încât să se asorteze. Pentru ca toate materialele folosite să se asorteze împreună (de exemplu, potriviți clanțele cu mânerele de mobilă).

Respectați principiile minimalismului și caracterului practic. Încercați să înlocuiți ușile clasice cu uși glisante sau le puteți face să dispară folosind un cadru ascuns sau tapet în aceeași culoare cu peretele dvs. Puteți folosi pervazul extins ca raft, blatul de lucru sau masa. Luați în considerare întotdeauna modul în care o anumită parte a apartamentului ar putea fi folosită pentru a îndeplini mai multe funcții

Măriți optic spațiul

Chiar dacă ai un apartament de până la 35 m2, poți crea aspectul unui living spațios. Respectați regulile clasice pentru menținerea aspectului aerisit. Deci, cum se poate mări optic spațiul?

Culori deschise și modele mărunte

Alege culori deschise pentru pereti, mobilier si decoratiuni. Evită modelele tridente și creațiile extravagante care fac mai mult rău decât bine într-un spațiu mic. Încercați tapete albe sau  tapete gri decente. Alegeți o podea simplă din lemn, linoleum sau covor monocromatic.

Suficientă lumină

Garsoniera are de obicei o singură fereastră prin care pătrunde lumina zilei. Așa că asigurați-vă că nu aveți mobilier care să acopere fereastra. Evitați perdelele grele, nu sunt tocmai alegerea potrivită pentru dvs. Alegeți un iluminat simplu. Ca și în cazul draperiilor, evitați candelabrele și lămpile excentrice și nu amestecați prea multe stiluri și materiale. Soluția ideală sunt luminile de tavan și lămpile de perete.

Minimalismul

Într-un spațiu mic, veți aprecia regula de aur „mai puțin înseamnă uneori mai mult (spațiu...)” cu totului tot. Evitați ornamentele și decorațiunile inutile. Depozitați tot ce nu aveți nevoie acolo unde se poate. Echipamentul unei garsoniere ar trebui sa aibă un sistem astfel încât totul să fie la locul său. Tot mobilierul ar trebui să aibă de preferință două sau mai multe funcții. Numai în acest fel, apartamentul dvs. „mini” va arăta armonios și confortabil. 


Produsele au fost puse în coș